Zöldbe borult karácsony

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Mit tehetünk azért, hogy az ünnepek ne a felesleges pénzköltésről és hulladéktermelésről szóljanak? Számos mozgalom indult zöldkarácsony szlogennel, talán nem is olyan ördöngösség egy-két tanácsot megfogadni, mellyel megóvhatjuk környezetünket.

Közismert tény, hogy az ünnepek közeledtével hatalmas mennyiségű karácsonyi képeslapot vásárolnak és küldenek szét a különböző nagyvállalatok és szervezetek. Ezek a küldemények legtöbbször egy futó pillantást követően a kukában végzik. A WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány évek óta igyekszik felhívni a figyelmet a környezettudatos ajándékozásra, amelynek egyik fontos eleme az elektronikus üdvözlőlap.

A tengerentúlról rendelt, többszörösen becsomagolt ajándékokat is érdemes kerülni, hiszen sok gyártó a kisméretű termékét nagy dobozba rakja, a hézagokat pedig műanyaggal tölti ki, amely évszázadok alatt sem bomlik le. Mindemellett igyekezzünk újrahasznosítható csomagolóanyagot választani, majd ügyeljünk arra, hogy ez a szelektív gyűjtőben landoljon!

Jó előre gondoljuk át azt is, mi lesz a sorsa a karácsonyfának! Vágott fenyő helyett környezettudatos választásnak bizonyul a visszaváltható fa, melynek rendszere az előző években a Humusz és a Rügyecskék Alapítvány szervezésében valósult meg. Karácsonyi dekoráció, dísz és fa is készülhet az újrahasznosítás szellemében, például hulladékból és PET-palackból.

Az ajándékozás is lehet gazdaságos, környezetkímélő, amit az Ecolounge zöldportálon elemeznek. Minden esetben a minőséget érdemes előnyben részesíteni a mennyiséggel szemben: vagyis inkább tartós, természetes anyagból készült terméket vásároljunk! Ma már a legtöbb áruból rendelkezésünkre áll organikus, illetve fenntartható változat is. Egy állat örökbefogadása ösztönző lehet a gyerekekre, erről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján sok információt találunk.

Társadalmi felelősségvállalás is, ha az elmaradott területeken élő emberek életkörülményeinek javítását segítjük azzal, hogy tőlük vásárolunk kézműves termékeket. Sokan szeretnek saját készítésű meglepetéseket adni, ami szintén jó döntés, és egyre divatosabbak az élményajándékok is, amikor a tárgyak helyett az együtt töltött időt adjuk.