Zenés versek

A könyvhétre jelent meg első önálló kötete, az Ősanya, amelynek kiadását többek között a XV. kerületi önkormányzat is támogatta. Az Újpalotán élő Gál Hedda idén Jókai-díjat is kapott, emellett két zenekar alapító tagja, énekese.

Gál Hedda/Fotó: XV Média, Vargosz

Gál Hedda/Fotó: XV Média, Vargosz

– Mi ihlette a könyvben szereplő novellákat és verseket?
– A kötet anyaga a 2009 és 2016 januárja közötti időszakot öleli fel, főként a szerelem, az anyaság, a magány, a vágy, a mindennapok kérdései és a gyász megélése dominál benne. Önterápiaként kezdődött az írás, amely az önmarcangoló szerelemből való kigyógyulás után tisztult le bennem, és alakult át egy édes kényszerré.
– A kötet könyvborítója Gál Zsófia munkája, és a könyv tartalmaz egy CD-t is. A versek megzenésítése kinek az ötlete volt?
– A CD-mellékleten a Hoppál Mihály Band előadásában dalként, Bach Szilvia és Wágner Szabó Eszter művészi felolvasásában pedig prózaként hallhatók a versek. Az ötlet úgy született, hogy Hoppál Mihály az írásaim elolvasása után megkért arra, engedjem meg, hogy megzenésítse őket. Igazi közös „műhelymunka” volt ez, ahol íróként vettem részt.
– A születő dalok felemelték a szövegeket, kiemelték a papír fogságából. Érdekesség még, hogy közös műsor keretében mutatjuk be a könyv anyagát a zenekarral.
– A könyvborító a kislányom terve, Anya a címe, egy évvel ezelőtt 7 évesen festette. Amíg alkotott, aludtam, tehát semmi beleszólásom nem volt a képbe. Két gyerkőcöm közül Zsófi a festészet felé kacsingat, a fiam, Martin pedig gitározik, basszusgitározik, kortárs költők verseire ír zenét 15 évesen. Egyikükre sem erőltettem rá a művészeteket, ebbe nőttek bele. Látták, mekkora csoda, milyen felszabadító és katartikus egy-egy munka megszületése, és ezt szeretnék megélni. Csupán támogatom őket ebben a vágyukban.
– A TáncReakció és a HeddaJazz zenekarok alapító tagja, énekese. Kiknek, milyen zenét játszanak?
– A TáncReakcióval kortárs írók, költők szövegeire írunk zenét. Felnőttműsorunkkal Jónás Tamás és Szabó T. Anna költőkkel együttműködve, a gyerekeknek szólóval Csík Mónika költőnővel karöltve járjuk az országot és a határon túli magyar lakta területeket. A tagjai Hoppál Mihály, aki gitározik, Futó Ádám a Runnair a beatbox és a száj­zene tudója, jómagam énekelek. A HeddaJazz egy kifinomult akusztikus formáció, amelyben Ella Fitzgerald dalait adom elő Lengyel Zoltánnal, aki zongorázik és Hoppál Mihállyal, aki nagybőgőzik.
– Három éven át tartó próbálkozását siker koronázta, idén Jókai-díjat kapott. Miért tartotta ezt fontosnak?
– Ez is egy folyamat volt, hasonlóképpen a kötet megjelenéséhez. Az első két évben a szárnypróbálgatásaimat dísz­oklevéllel és különdíjjal jutalmazták. Idén jutottam arra a szintre, hogy a nemzetközi zsűri által elbírált tanulmányomat Jókai-díjban részesítsék. A díjat szülővárosomnak, Zentának adományoztam, amelyet idén, vélhetőleg még a nyáron átadom ünnepélyes keretek között.

Comments are closed.