Y után itt a Z generáció

A Z generáció tagjai az 1995 után születettek, tehát  a mai középiskolások, illetve fiatal felnőttek, első éves egyetemisták. Ők azok, akik számára az internet már nem csupán eszköz, hanem élettér, mivel a világháló közösségeiben szocializálódtak. Így – a mobil eszközöket is használva – gyakorlatilag szó szerint éjjel-nappal a neten lógnak – jellemezte az X, Y után megjelent legújabb nemzedéket Kollár Emese pszichológus.
A Z generáció kezelése azért különösen nehéz, mert szüleik és tanáraik, bármilyen virtuóz módon is bánjanak a számítógéppel, nem ismerik azt a közeget, amelyben a fiatalok élnek. Ennek, valamint bizonyos általánosítható személyiségjegyeiknek, jellemzőiknek – mint például a türelmetlenség, a kevésbé motiváltság, a fogyasztó-központúság vagy a magán­életi határaik kitágulása – elfogadása elengedhetetlen megértésükhöz, s ahhoz, hogy rábírjuk őket az együttműködésre.
A Z generáció az, amelynek tagjai elvárják, hogy bevonjuk őket a döntéshozatalba, ugyanakkor azonnali és sok-sok megerősítést, illetve választ igényelnek, továbbá szükségük van arra, hogy a felnőttek hagyják őket használni az infokommunikációs eszközöket. Nevelésükben, oktatásukban már nem a lexikális tudás átadása a legfontosabb, hanem hogy megtanítsák nekik a hatékony információfeldolgozást az internet segítségével – tette hozzá a szakember.
Az újabb kihívást pedig nemsokára az alfák jelentik majd, azaz a 2005 után született gyermekek, a mai kisiskolások, ovisok és bölcsisek.

Comments are closed.