WKF Karate Világbajnokság: gyorsjelentés Dubaiból

November 16-21-ig az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában, Dubajban rendezték a WKF Karate Világbajnokságot. Az olimpián idén bemutatkozott sportág – 116 ország több mint 1000 versenyzőjének részvételével zajló – vb-jére „népes” kerületi különítmény utazott. 

A magyar csapatban ott volt az olimpiák történetében először tatamira lépő, majd érmet is szerző magyar sportoló, Hárspataki Gábor, az első magyar ötkarikás résztvevő, az ifjúsági olimpiai ötödik helyezett, U21-es Európa-bajnok Baranyi Zsófia és a junior Európa-bajnok, majdnem tokiói résztvevő Ilankovic Aleksandra is. A magyar válogatottat pedig első alkalommal szövetségi edzőként a XV. kerületi MTK Karate Szakosztályának vezetője, Fischer Mihály sensei irányította.

Sajnos, a kerületi csapat két hölgytagjának nem sikerült a vébészereplés. Bár mindketten derekasan helyt álltak, végül nem jutottak a legjobbak közé. 

Hársitól azonban az olimpiai bronzérem után mindenki jó szereplést várt. A 75 kilogrammos súlycsoportban versenyző Gábor nagyszerű mérkőzésekkel kezdte világbajnoki szereplését, de két győztes meccs után attól az egyiptomi Mahmud Abdelaziz-tól kikapott, akit az olimpián az első fordulóban legyőzött. Ellenfele egészen a döntőig menetelt, így Gábornak lehetősége nyílt, hogy a vigaszágon folytathassa a küzdelmet. Sajnos, azonban a folytatás sem úgy sikerült, ahogy azt ő és a szövetségi edzőként mellette levő sensei szerette volna. Hársi első meccsén dán ellenfelét még 3:1-re legyőzte, ám, a kazah sportolóval  szemben már 5:3-ra alul maradt. Hárspataki Gábor a három nyert meccsének köszönhetően végül a 7. helyen végzett.

Búslakodni azonban nem érdemes, mert egyrészt egy világbajnokságon hetediknek lenni, az kimondottan jó eredménynek számít, másrészt jövőre Budapest lesz a házigazdája a világ legjobb karatésai versenyének, ahol Hársi, Zsófi és Szandra hazai közönség előtt bizonyíthat majd. 

A dubaji vébével párhuzamosan rendezett sportági kongresszuson a magyar szervezők – köztük a szintén XV. kerületi Falus Mártonnal – már be is mutatták a 2023-as világbajnokság terveit, amely nagy sikert aratott.

Comments are closed.