Vizes sportok és a megfázás

Az őszi óvodai, iskolai kezdés után nem sokkal megkezdődik a náthás megbetegedések időszaka is, amely általában tavaszig tart. Sokan ezért nehezen tudják eldönteni, hogy vigyék-e a gyereket télen uszodába vagy ne, mert félnek a megfázástól.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Le kell szögezni, hogy a gyerekek általában nem az uszodában fáznak meg. Persze a betegségek megelőzése érdekében néhány dologra oda kell figyelni – hívja fel a figyelmet Várhegyi Ferenc, az Új-Hullám Sport Egyesület elnöke. Az alapos hajszárítás a meghűléses megbetegedések megelőzésének egyik kulcsa, és fontos az is, hogy hazafelé mindig legyen sapka a gyerek fején.
A szülők leggyakoribb gondja, hogy ha kicsit náthás a gyerek, vihetik-e úszni. – Általában azt javasoljuk, hogy ha a gyermek nem lázas, nem folyik nagyon az orra és jó a hangulata, nyugodtan vegyen részt a foglalkozáson. Az uszodai környezet nem rontja az állapotát és nem is az előidézője a kisebb légúti betegségeknek. Nem szabad túlfélteni a gyerekeket, de nem szabad túl könnyedén sem kezelni a megfázásokat. Ha a gyermek gyengének, fáradtnak érzi magát, azt vegyük figyelembe – tanácsolja a szakember.
A fülgyulladás már komolyabb kérdés. Ha állandóan visszatér és van orvosilag kimutatható összefüggés a gyulladás és az uszoda vize között, akkor sem kell abbahagyni az úszást. Gyógykezelés után érdemes beszerezni kifejezetten úszáshoz készült fül­dugót, amely kizárja a vizet, vagy egyszerűen cseppentsünk az óra előtt a füleibe egy-egy csepp ­paraffin­­olajat.

Comments are closed.