Vitrinbe zárt életút

A Fradi Múzeumba került Dr. Géczi István, a Ferencváros legendás kapuvédője, olimpiai ezüstérmes spor­toló néhány relikviája. A legenda neve évtizedeken át egybefort a XV. kerülettel, Pista bácsi ugyanis labdarúgó-pályafutását követően is aktív maradt.

Dr. Géczi István nagy szerepet vállalt a REAC rendszerváltás utáni újjászervezésében és a máig működő sportiskola létrehozásában is. Kerületünk díszpolgára épp egy esztendeje hagyott itt bennünket, így adódott a kérdés, mi lett azzal a gazdag hagyatékkal, amely a hosszú pályafutása alatt felgyűlt.
– Sajnos, a rákospalotai házunkat el kellett adnom – mesélte Kati néni, dr. Géczi István özvegye –, és egy kis lakásba költöztem a harmadik kerületben. Oda pedig nem vihettem magammal azt a rengeteg holmit, amit Pista az évtizedek során összegyűjtött. A legszemélyesebb dolgokat kiválogattuk, azok a család tulajdonában maradtak, a ferencvárosi és a válogatotthoz kötődő relikviákat pedig odaadtuk a Fradi Múzeumnak. Ott legalább mások is láthatják azokat.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A Ferencváros méltán híres múzeuma a Groupama Aréna földszintjén található. A kilenc vitrinben elsősorban a zöld-fehér klub történetéhez kapcsolódó tárgyak, emlékek láthatók, ám a sok relikvia mellett egy-két játékosnak is szenteltek egész vagy fél vitrint. A két XV. kerületi Fradi-legenda, Dalnoki Jenő és dr. Géczi István a „kiválasztottak” között található.
– Gyakorlatilag Pista bácsi volt az első, akinek az emléktárgyai a múzeum vitrinjeibe kerültek – mondta Tobak Csaba, a múzeum vezetője. – Sajnos szűkös hellyel rendelkezünk, bővítésre sincs lehetőségünk, így nagyon nehéz az egykori nagy játékosok emlékeinek helyet biztosítanunk. Ráadásul a klub 120 éves története során bővelkedett nagy játékosokban.
Dr. Géczi István legfontosabb érmei és kupái a múzeum 9-es vitrinjében találhatók, melyben két polcot foglalnak el. A múzeum bárki számára megtekinthető (önállóan vagy a stadionnal együtt), a nyitvatartásról és az árról minden információ megtalálható a groupamaarena.com weboldalon.

Comments are closed.