Vírusálló civilkurázsi

 A civil szervezetek kulcsfontosságúak a demokrácia fejlődésében, hiszen aktív lehetőséget nyújtanak a tevékeny lakosok számára, ugyanakkor a szolgáltatások területén alternatívát kínálnak a piaci és az önkormányzati szektorral szemben. Hazánkban az 1994-ben megalakult Civil Parlament 1997-ben február 1-jét jelölte ki a Civilek Napjának. Ez alkalomból a XV. kerületi önkormányzat civil referensével, Gyöngyösi Judittal arról beszélgettünk, hogyan sikerült helytállniuk a helyi civileknek a világjárvány közepette.

– Miként sikerült a vírushelyzetet átvészelniük a kerületi civil szervezeteknek?

– Sajnos a covid-járvány megnehezítette a működésüket. Többen nem tudták megvalósítani a tervezett programjaikat, projektjeiket. Továbbá át kellett állniuk az online térre. Ennek vannak előnyei is, mivel így rákényszerültek a modernebb technológiai adaptációra. Anyagi szempontból az a nehézség számukra, hogy nem nagyon sikerült adománygyűjtést szervezni a korlátozások miatt

Fotó: XVMÉDIA, Vargosz

– Milyen módon tudta az önkormányzat támogatni őket?

– Az önkormányzat  2020-ban 15 millió forintos Civil pályázattal támogatta a szervezeteket, és az elszámolásnál rugalmasabbak lettek a feltételek, hiszen voltak olyan programok, amelyeket online meg tudtak szervezni a civilek. Továbbá volt olyan szervezet, amelyik önkormányzati támogatásból vásárolhatott nagyobb mennyiségű játékot karácsonyra.

– Mire számíthatnak az idei évben?

– A kormányzati megszorítások sajnos minden szférát érintenek, így a civilt is. A kerületi önkormányzat ennek ellenére továbbra is segíti a civil kezdeményezéseket. Az éves költségvetési tárgyalások jelenleg tartanak, a támogatás összegét az elfogadott költségvetés után fogjuk megtudni.

 

Comments are closed.