A vírus nem válogat!

Egy éve, amikor Charlie Sheen amerikai színész egy tavaly novemberi tévéadásban bejelentette, hogy HIV-pozitív, minden eddigi rekordot megdöntött azoknak a száma, akik az interneten rákerestek a betegségre. A Két pasi meg egy kicsi televíziós sorozat sztárja azt remélte, bejelentése arra késztet másokat, hogy védekezzenek az AIDS-et okozó vírus ellen.
Tavaly az első félévben több mint százharminc új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma majd’ háromezerre emelkedett. Tavaly nyár végéig kilencen haltak meg és huszonnégyen betegedtek meg AIDS-ben, vagyis a HIV-fertőzés késői stádiumában.

aids1
Az AIDS fertőző betegség, amely a véráramba kerülve terjed a HIV révén. Az AIDS világnapja december 1-je, és ilyenkor előkerülnek a piros szalagok, amik arra figyelmeztetik a társadalmat, hogy a vírus nem válogat. Hazánkban fő terjedési módja a védekezés nélküli szexuális együttlét és a drogfogyasztás során alkalmazott, fertőzött injekciós tű használata.
– Hazánkban a HIV-fertőzés és az AIDS terjedésének megakadályozásával az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat Közhasznú Egyesület foglalkozik. Céljuk a továbbfertőzések megelőzése, felvilágosítással és eltereléssel különös tekintettel az intravénás drogfogyasztók körében – mondta az egyesület munkatársa a Drogoplex Ambulancia által szervezett szakmai konferencián, melyet november 16-án tartottak a kerületi polgármesteri hivatalban.
A tudósok nagy erőbedobással küzdenek, hogy megtalálják az orvosságát. A ma elérhető kezeléssel a betegek élettartama 35-40 évvel meghosszabbítható, és szinte tünetmentes élet biztosítható. A gyógyszerét rendszeresen szedő, kezelt, fizikai és mentális egészségére és életmódjára odafigyelő, bizonyos feltételeket betartó HIV-fertőzött nem fertőz tovább.

Comments are closed.