Villamos-ügy – Tarlós István nem cáfolta, hogy elmaradhat a kivitelezés

– Nem épül meg az újpalotai gyorsvillamos, legalábbis belátható időn belül nem – nyilatkozta Hajdu László polgármester az XV TV február 19-i adásában. Mint elmondta, a fővárosi döntéshozók hosszú távra levették a napirendről az újpalotai gyorsvillamos megépítését. A XV. kerület elveszítette ezt a projektet, mindezt Tarlós István főpolgármester közölte Hajdu Lászlóval február 17-én.

A polgármester szerint „a villamosellenesek hangja volt erősebb”. – 40 év után eljutottunk odáig, hogy uniós forrásból kötöttpályás közlekedés épüljön a kerület és a városközpont között. Most pedig el- értük, hogy máshová vigyék a pénzt – mondta Hajdu László, aki szerint a metrónak sosem volt realitása.

Nem dőlt még el véglegesen, hogy megépül-e, és ha igen, mikor az újpalotai gyorsvillamos – ezt mondta Tarlós István főpolgármester a sajtótájékoztatóján az XV Média kérdésére. Azt nem cáfolta, hogy felmerült a gyorsvillamos-beruházás elnapolása. Annál is inkább, mert mint mondta, a villamosvonal lényegesen többe kerül a korábban kalkulált 25 milliárd forintnál, és a beruházás megtérülési mutatója sem túl jó.

Hozzátette: amiért hosszú távon mégis számolnak az újpalotai villamosvonal megépítésével, az az, hogy körülbelül 100 milliárddal olcsóbb, mint a metró meghosszabbítása Újpalotáig.

– Mivel az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program nagyprojekt-listáján belül elvileg átcsoportosíthatók pénzek – és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is támogatni látszik ezt az elképzelést –, így tárgyalásokat és egyeztetéseket követően a gyorsvillamosra szánt pénzt most inkább a 3-as metró felújítására fordítjuk. Ezzel meg tudjuk oldani, hogy két forráshiányos beruházás helyett legyen egy teljes körű, azaz a 3-as metrón nem csak „fapados” felújítást tudunk végezni – mondta a főpolgármester.

Többek között az Európai Unió illetékes főigazgatóságával folytatott megbeszélések eredményeként döntenek a gyorsvillamos sorsáról, ez néhány héten belül várható – tette hozzá Tarlós István.

 

Comments are closed.