Világjárvány: kijárási korlátozást vezettek be Magyarországon

– Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére 2020. március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában március 27-én.

A kijárási korlátozásról szóló rendelet már megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés az ország egész területére érvényes,  ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát. A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, az egészségügyi ellátás igénybevétele, valamint az egyéni szabadidős sporttevékenység és szabadidős célú gyalogos közlekedés. Az élelmiszerüzletek és drogériák mellett az állateledelt árusító boltokat, mezőgazdasági üzleteket, piacokat, gyógyszertárakat, benzinkutakat, dohányboltokat, fodrászatokat lehet felkeresni.

A kormányfő kiemelte: elviselhető módon próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.  Ezért az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe – írja az MTI.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Comments are closed.