Az újpalotai templom névadóját, Boldog Salkaházi Sára nővért hetven évvel ezelőtt, 1944. december 27-én lőtték a nyilasok a Dunába. A nővér életútját a Magyar Kurír (www.magyarkurir.hu) katolikus hírportál adataira támaszkodva próbáljuk feleleveníteni.

Salkaházi

Salkaházi Sára Kassán nőtt fel, 1927-ben ismerkedett meg a szociális nővérekkel. Rajtuk keresztül került kapcsolatba a Slachta Margit által alapított Szociális Testvérek Társaságával, ahová 1929-ben belépett. Később, 1937-ben Budapestre költözött. A vészkorszakban a társaság budapesti és vidéki házaiban mintegy ezer embert bújtattak, Sára testvérnek majd száz ember köszönheti az életét.
A nyilasok 1944. december 27-én zsidók után kutattak a felügyelete alatt álló Bokréta utcai munkásnőotthonban. Négy embert találtak gyanúsnak, akiket őrizetbe vettek, illetve magukkal vitték Bernovits Vilma hitoktatót is. Sára nővér az akció végére érkezett meg, és őt is letartóztatták a nyilasok. Egy szemtanú szerint még aznap este mind a hatukat meztelenre vetkőztetve a Dunába lőtték a Szabadság hídnál.
Az életmentő tevékenységéért a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet 1972-ben felvette a Világ Igazai közé. Kuncze Gábor belügyminiszter 1996-ban posztumusz „Bátorság érdemjelet” adományozott neki. A Szociális Testvérek Társasága pedig még abban az évben kezdeményezte a boldoggá avatását. Az erről szóló dekrétumot 2006. április 28-án írta alá XVI. Benedek pápa, a kihirdetést pedig az év szeptember 17-én tartották a Szent István-bazilika előtt. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros celebrálta, és később ő helyezte el a Boldog Salkaházi Sáráról elnevezett újpalotai katolikus templom alapkövét is.

Comments are closed.