Vigyük haza Tádét!

Tizenhat éve ismerkedett meg Szalai Bálint a tengeri­malacokkal. Eleinte gazdiként, majd tenyésztőként, most pedig a mentésükre szakosodott egyesület elnökeként tölti velük minden szabadidejét. Kinek való a tengerimalac, mit csinálnak az utcán talált malacokkal és hányféle hangot adnak ki ezek a mókás állatok? Beszélgetésünkkor mind­ezekre választ kaptunk.
– Mit érdemes tudni a tengerimalacokról?
– Dél-Amerikában élnek szabadon, ott fogyasztják is őket, a világ többi részén házi kedvencként tartják. Okos, könnyen tanítható és igényli fajtársai és a gazdi társaságát is. Nagyon szapora állat, javasoljuk, hogy vagy ivartalanított hímet és egy nőstényt, vagy két hímet vagy két nőstényt tartsanak együtt. Ha kézhez szoktattuk, szívesen van a ketrecén kívül, szaladgál a lakásban vagy akár tévézik is velünk.
– Összesen tizenhatféle hangot tud kiadni, máshogy kér ennivalót és máshogy udvarol vagy „dorombol” simogatáskor. Attól függően, hogy érzi magát, 5-7 évig él, havonta körülbelül 4000 forintba kerül az ellátása, de nem is az élelmiszer vagy a forgács és a széna a nagy kiadás, hanem az állatorvosi ellátás. Érdemes évente általános vizsgálatra vinni egy egzotikus állatokra specializálódott állatorvoshoz, ha pedig látjuk, hogy nincs jól, lehetőleg még aznap mutassuk meg szakembernek.
– Honnan kell tengerimalacot menteniük és mi történik utána velük?
– Sajnos a megunt állatokat sokan kirakják egy dobozban az utcára, vagy például nemrég 16 malacot mentettünk éjjel a sülysápi főút mellől. De hoztunk már el „osztálymalacot” iskolából, és rengeteg szaporító van, akik rossz körülmények között tartják az állatokat, ilyen telepeket is felszámoltunk.

Fötó: XV Média, Vargosz

Fötó: XV Média, Vargosz

Minden esetben először állatorvoshoz visszük őket, utána önkénteseinknél várják ki a végleges gazdit. A Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület az elmúlt hét évben 1235 malacot adott örökbe, de folyamatosan várjuk az ideiglenes befogadókat és azokat is, akik örökbe fogadnának tengerimalacokat.
– Mik a rövid és hosszú távú terveik?
– Szerencsések vagyunk, sokan adják nekünk az adó 1 százalékát. Tavaly 3,8 millió forint bevételünk volt ebből, viszont 3,4 millió forint volt az állatorvosi költség gyógyszerek nélkül, így a rövid távú cél a mentések mellett az adománygyűjtés. A jövőben szeretnénk létrehozni egy kisállatkórházat, emellett igazából annak örülnék, ha idővel megszűnne az egyesület, mert ez azt jelentené: mindenki olyan felelős állattartó, hogy már nincs szükség ránk.

Comments are closed.