Szellőztetéssel megelőzhető a mérgezés

Hajdu Márton, az OKF szóvivője az MTI-nek elmondta: a szén-monoxid-mérgezés okozta halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de így is jelentős azok száma, akik meghaltak szén-monoxid-mérgezésben az országban idén.

Grafika/mti.hu

Grafika/mti.hu

A mérgezés tüneteit – többek között a fejfájást, az émelygést, a szédülést – sokszor összetévesztik más rosszulléttel.

A hideg időjárás miatt az emberek folyamatosan felfűtik a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha nem pótoljuk a levegőt, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A mérgezések zöme a fürdőszobákban következik be, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés. Szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők. Fontos a szén-monoxid-érzékelők használata is – az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján – tette hozzá az OKF szóvivője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.

 

Comments are closed.