Vigyázat, a kullancsok fele fertőz!

A klímaváltozás miatt már szinte egész évben veszélyt jelentenek a kullancsok, ráadásul Magyarországon ezeknek a vérszívóknak több mint a fele fertőző – hangzott el a Magyar Kullancs- szövetség sajtótájékoztatóján.

A fertőzött kullancsok mintegy 98 százaléka a Lyme-kórt, a fennmaradó 2 százalékuk más betegségeket terjeszt. „Sajnálatos módon újabb három Borrelia baktériumfaj jelent meg hazánkban, és ezek is terjedésnek indultak. Így már nyolc olyan kórokozó van, ami a Lyme-kór valamelyik formáját terjeszti, illetve ha együttesen fertőznek egy beteget, akkor kombinált fertőzési formát tudnak okozni” – mondta el dr. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke. A szakember megjegyezte: a kullancsok nyálmirigyeiben különféle allergének is vannak, így számos más egészségkárosító hatásuk is lehet.

A legfontosabb védekezés kirándulás előtt a kullancsriasztó spray, krém használata. A háziállatokat is ajánlott ezzel lekezelni. A kullancsriasztók közül mindig a leginnovatívabbakat érdemes választani, hiszen ezekre a szerekre még nem fejlesztettek ki ellenállást a kullancsok: a szakértő kimondottan a legújabb, pikaridin hatóanyagú termékeket javasolja.

– A természetben ajánlott 1-1,5 óránként átnézni a testet, különösen a hajlatokat, hónaljat – emelte ki a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a testbe fúródott állatot speciális kullancseltávolító kanállal kell kiszedni. Az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral vagy olajjal), mert fuldoklik és tilos csipesszel-körömmel-cérnával összeszorítani, mert a szorításra is fuldoklani kezd, és ha addig még nem köpött fertőző nyálat áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg – tette hozzá dr. Kapiller Zoltán.

Az eltávolított kullancsot pedig érdemes megőrizni, hogy a gyógyszertárakban kapható tesztek segítségével megállapíthassuk, fertőzött volt-e.

Comments are closed.