Vezetni hőségben

Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek, hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre. A közlekedők körében csökken a koncentráció, ezáltal nő a reakcióidő. A reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság.
A balesetek elkerülésére a legjobb prevenció a közlekedési szabályok megtartása, valamint az alkalmazkodás a megváltozott időjárási viszonyokhoz. A közlekedők legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot. A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki, s az autóban mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital.
Az ORFK felhívja a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, kánikulában lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulnia, akkor legyen kipihent, álljon meg gyakrabban pihenni, felfrissülni, ilyenkor nyújtóztassa ki végtagjait.
A kánikulában a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre, ezért rájuk különösen oda kell figyelniük az autósoknak.

Comments are closed.