Vezetni a homályban

Eljött az év azon időszaka, amikor az autósok közlekedését gyakran nehezítheti meg a köd. Rossz látási viszonyok mellett különösen oda kell figyelni a biztonságos közlekedésre. Benke Tibor, a Safedrive Kft. közlekedésbiztonsági trénere segítségével csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ha ködös az idő, menet közben telefonálni még kihangosítóval vagy headsettel is veszélyes, mert elvonja a figyelmünket a vezetéstől. Ilyenkor nagyon fontos, hogy csökkentsük a sebességet és növeljük meg a követési távolságot. Az első ködlámpát és a hátsó ködzárófényt csak akkor használjuk, ha a látótávolság 100 méter alá csökken. Ha azonban már nincs rá szükség, vagy más autós utolér minket, mindenképpen kapcsoljuk le, mert vakítja a szembejövőket és a mögöttünk autózókat.
Rossz látási viszonyok között nagyon lényeges, hogy ne lankadjon éberségünk. Ezért ne üljünk nagykabátban az autóba, ne fűtsük túl az utasteret, és jobb ha nem hallgatunk lágy, andalító muzsikát, továbbá állítsuk meredekre az üléstámlát.
Ha nagyon sűrű a köd és/vagy elfáradt a szemünk, ne rizikózzunk, tartsunk pihenőt, lehetőség szerint azonban ne közvetlenül az út szélén parkoljuk le a kocsit, hanem próbáljunk meg eljutni a legközelebbi pihenőhelyig vagy bekötőútig. Ha mégis azonnal kell megállnunk, hagyjuk bekapcsolva a ködlámpáit, sőt az elakadásjelzőt kapcsoljuk be és a háromszöget is haladéktalanul tegyük ki. Akár este, akár napközben van, viseljünk láthatósági mellényt és húzódjunk minél messzebb az úttól.

Comments are closed.