Vezetni a hidegben

Elkerülhetetlenül közeledik a fagyos, hideg idő, ami a garázs nélküli autósoknak sok kellemetlen percet okoz indulás előtt. Amellett, hogy a jeget le kell kaparniuk az ablakokról, nem mindegy, hogyan vezetnek – hívja fel a figyelmet Hernádi Zsuzsa, a ­Safedrive Kft. ügyvezetője.

autó
Előző számunkban már írtunk arról, hogy télen különösen fontos a gumik állapota. Emellett legalább annyira lényeges a futómű, aminek szintén fontos szerepe van a tapadásnál. Ha ugyanis a lengéscsillapítóval probléma van, egy-egy nagyobb úthibánál könnyen előfordulhat, hogy autónk irányíthatatlanná válik.
A biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen, hogy jól kilássunk az utóból. Ezért a hideg beköszöntével fagyálló ablakmosó folyadékkal töltsük fel a tartályt, és ellenőrizzük, hogy az ablaktörlő lapátok megfelelően működnek-e. Arra azért ügyeljünk, ha ablakmosót engedünk rá az üvegre, az rövid idő alatt ráfagy a hideg felületre. Teljesen lehetetlenné teszi a kilátást, komoly veszélybe sodorva a már útnak indult autóst.
A jeges szélvédő tisztítására jó megoldás a kaparó használata. De az is jó, ha jégoldóval fújjuk le az üveget, majd várunk egy kicsit, és amikor már letisztult a felület, lassan elindulhatunk az autóval.
A nagy hideg próbára teszi az akkumulátort is. Bár egy új akksi nem olcsó mulatság, sokszor ilyenkor válik szükségessé a cseréje. Az akkumulátor üzem­ideje egyébként ezer töltés-kisülés, ami körülbelül 4-5 éves működést jelent.

Comments are closed.