Veszélyes a fürdőzés a bányatavakban

A bányatavak és a fürdőzés veszélyeire, valamint a szabad vizeken tartózkodás szabályaira hívta fel a figyelmet a Pest megyei rendőr-főkapitányság.

Szoboszlai Zsuzsanna, a bűnmegelőzési osztály vezetője elmondta: sokan látogatnak el nyaranta a bányatavakhoz, de tapasztalataik szerint nagyon kevesen vannak tisztában a biztonságos fürdőzés szabályaival. Pest megye csaknem negyven bányatavából mindössze kilencben engedélyezett a fürdés, míg a megyei Duna-szakaszon négy kijelölt lehet fürdőhelyen strandolni.

Fotó: Mészáros Zoltán, Fortepan

Fotó: Mészáros Zoltán, Fortepan

A bányatavak, szabad vizek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a kiépített strandok, ezért fontos hangsúlyozni, ahol kirakták az úszást, fürdést tiltó tábla, ott nemcsak fürödni tilos, hanem például gumimatraccal, vízibiciklivel bemenni és ezekről vízbe ugrani.
A bányatavak nagyon hirtelen mélyülnek, egyes helyeken néhány lépést megtéve már tíz méter mélyek lehetnek, ami azt is jelenti, hogy rendkívül hirtelen hűlnek le. A kikapcsolódni vágyók ezért azokat a strandokat vegyék igénybe, ahol a többi között lehet zuhanyozni, és képzett életmentők felügyelik a fürdőzőket.
Kitért arra is, hogy akik a tiltás ellenére bemennek bizonyos bányatavakba, szabálysértést követnek el. Ha a helyszínen kapnak büntetést, annak összege 5-50 ezer forintig terjedhet, ha pedig eljárást indítanak ellenük, akár 150 ezer forintos bírságot is fizethetnek.
A hatévesnél fiatalabb vagy tizenkét évesnél fiatalabb, de úszni nem tudó gyermekek csak szülői felügyelettel mehetnek a vízbe.

Comments are closed.