Veszélyes esések

Hideg időben az utak, a járdák vizesek, jegesek, így csúszóssá válnak. Az elesés veszélye sokkal gyakoribb ilyenkor, így az időseknek nem árt fokozottan figyelni arra, miként előzhetik meg a baleseteket. Ráadásul a különböző csonttörések kiemelkedő helyen szerepelnek az időskori halálozási okok listáján.
A balesetek leggyakrabban a szabadban következnek be, többnyire combcsont-, csukló- és vállövi sérülések fordulnak elő. Fontos tudni, hogy az idősebb szervezet nehezebben birkózik meg egészségügyi problémákkal. A sérülés ráadásul felborítja a szervezet só-, víz-, fehérjeháztartást. Az is sokszor előfordul, hogy az idős ember nem kerül azonnal kórházba az esés után, amely igencsak rontja a gyógyulás esélyét.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) minden évben felhívja az idősebb generáció figyelmét arra, amikor jegesek a közterületek, ajánlatosabb lakásban maradni. A megelőzés kulcsfontosságú, ezért a szükséges használati cikkekből, valamint gyógyszerekből jó, ha van otthon tartalék. Ha mindenképp ki kell mozdulni a lakásból, csak nagyon lassan, óvatosan haladjanak, inkább kérjenek segítséget!
Ugyanakkor nemcsak a szabadban, hanem a lakásban is figyelni kell a veszélyforrásokra.
Az egyik legkritikusabb helyiség a fürdőszoba. A közlekedéshez mind házon kívül, mind a házban lényeges a jó, csúszásmentes talpú lábbeli viselése. Érdemes rögzíteni a szőnyegeket és járássegítő segédeszközöket használni. A közlekedési útvonalakat szabaddá kell tenni, és éjszaka is érdemes égve hagyni kislámpát, amely megvilágítja a közlekedőket.
A telefon pedig mindig legyen elérhető helyen, hogy baj esetén segítséget tudjanak kérni.

Comments are closed.