Veszélyben a Czabán faliképe

A kerületben számos nevezetes épület, szobor van. Azt viszont kevesen tudják, hogy a közintézmények falai is rejtenek kincseket, például a Czabán Általános Iskola első emeleti aulájában Szabó Ákos A szarvassá változott fiúk című faliképe látható. Sajnos már nem az eredeti pompájában. 

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Bartók Béla Cantata Profana című kórusműve ihlette Szabó Ákos festményét 1960-ban, ami nyilvántartott, egyedi és különleges műalkotás. Ezt pedig nem valószínű, hogy jó ötlet volt egy iskolában elhelyezni.
Számos firka és vésés került a képre az elmúlt ötven évben, de Varga László intézményvezető szerint hatalmas szerencse, hogy beázásoktól nem sérült meg. Az elmúlt időszakban ugyanis ez többször előfordult az iskolában, de csak az aula melletti folyosók kaptak vizet.
Az intézményvezető elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt egy restaurátor szülő felajánlotta, anyagköltségen felújítja a képet, de a szükséges speciális alapanyagok, festékek már akkor 400 ezer forintba kerültek volna. Ma ez már sokkal több lenne, és Varga László szerint bármennyire értékes a műalkotás, legalább öt más területet tudna mondani, amire költeniük kellene a nevelő-oktató munkájuk segítéséhez.
Az önkormányzaté az épület, de a tankerület gondoskodik a működésükről, és az esetleges restaurálás költsége egyik helyen sem szerepel. Varga László szerint évente többször jelentkeznek művészettörténészek, hogy megnézzék élőben is az alkotást. Csak reménykedni lehet, hogy ez a XV. kerületi érték fennmarad, és nem az lesz az egyetlen lehetőség a megóvására, hogy függönyt húznak  elé.

Comments are closed.