Védőnők is végezhetnek méhnyakrákszűrést

Új szereplőként a védőnőket is bevonják a méhnyakrákszűrésbe. Rétvári Bence államtitkár a méhnyakrák-megelőzési hét alkalmából közölte, remélik, hogy sikerül olyan nőket is rávenni az ingyenes és szervezett szűrésre, akik tíz vagy annál több éve nem voltak nőgyógyásznál.
Magyarországon évente mintegy négyszáz nő hal meg méhnyakrák miatt. Az egészségbiztosító adatszolgáltatása szerint évente a veszélyeztetett korosztályba tartozó 25-65 éves nők mintegy 30 százaléka veszi igénybe a 2004 óta működő szervezett méhnyakszűrést és a diagnosztikai célú vizsgálatokat. Az új programban a védőnő is végezheti a szűrést, így a korábban kiképzettekkel együtt már majd’ ezernégyszáz védőnő segíthet a betegség megelőzésében.
Rétvári Bence tájékoztatása szerint az uniós támogatással tartott kurzusok nyomán a védőnőknek már csaknem 55 százaléka jogosulttá válik a méhnyakrákszűrés elvégzésére.
A méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV) fertőzés megelőzhető oltással. A kormány még 2014-ben vezette be térítésmentes oltásként a HPV elleni védőoltást a 12. életévüket betöltött és az általános iskola 7. évfolyamát végző lánygyermekek számára.

Comments are closed.