Védőháló nem csak válóknak

Hazánkban a legelterjedtebb konfliktuskezelés a házasság megromlására a válás. Könnyebb azonban feldolgozni a veszteségét, vagy épp megmenteni a párkapcsolatot, ha segítőtársakra lelünk. Ebben nyújt támogatást a Válóháló, melynek vezetőjével, Paksy Sándorral beszélgettem.

Paksy Sándor/Fotó: Válóháló

Paksy Sándor/Fotó: Válóháló

– Hogyan jellemezné a Válóhálót?
– Egy közösség, ahol kiscsoportos beszélgetéssel, rövid előadásokkal motiváljuk az elváltakat és a megbillent házasságban élőket. Az országos civil kezdeményezés külföldi ötletből ered, 2004-ben indult, és mára teljesen magyar lett. Az éves beszélgetős alkalmaink kora ősszel kezdődnek és késő tavaszig tartanak. A tagok általában szomorúan, leverten érkeznek, öröm nézni, amint az időszak végére felvidulnak, új reményekkel tekintenek a jövőbe.
– Kiket várnak az összejöveteleikre?
– A válóhálós rendezvényekkel a magányos emberek számára próbáljuk elviselhetőbbé tenni a válás utáni nehéz hónapokat. A foglalkozásokon mindig terítékre kerül egy-egy történet a Szentírásból is, ám nem feltétel, hogy vallásos legyen az, aki belép közénk. Mindenkit szívesen látunk, aki szükségét érzi a lelki támogatásunknak.
– Mit tapasztal, miért van manapság ennyi válás?
– A női és a férfiszerepek eltorzultak, amely önbizalomhiányhoz, veszekedéshez, megcsaláshoz és végül a kapcsolat felbontásához vezetnek. Foglalkozásainkon ezekről a témákról is sokat beszélgetünk, résztvevőink komoly személyiségváltozáson mennek át, megújult világszemlélettel indulnak el egy remélhetőleg boldogabb jövő felé.

További részletek a valohalo.hu oldalon olvashatók.

Comments are closed.