Várnak a bankok levelére

A devizahiteleseket érintő jogszabályokról, illetve a forintosítás és az elszámoltatás várható következményeiről tartott lakossági tájékoztatót április 2-án az Újpalotai Szabadidő Központban Erdősi Éva pénzügyi mediátor és szaktanácsadó, a Széchenyi Hitelszövetség munkatársa. A civil szervezet a munkájával azt segíti, hogy a fogyasztók a panaszaik megoldására ne a peres utat válasszák. Az április 2-i tájékoztató megtartására a Magyar Nemzeti Banktól nyert pályázat adott lehetőséget. Ezt követően keresték meg az önkormányzatot a lakossági tájékoztatással kapcsolatosan. Németh Angéla alpolgármester elmondta, hogy a téma fontosságára valló tekintettel soron kívül biztosítottak helyet a rendezvénynek.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Németh Angéla alpolgármester (képen balra) hallgatja Erdősi Éva előadását/Fotó: XV Média, Nagy Botond

„A pénzügyi-fogyasztóvédelmi ismeretek és napi aktualitások” című előadásban több mindenre rávilágítottak. Egyrészt az emberek többsége mind a mai napig szégyelli a tartozását, ezért kerüli az ilyen nyilvános eseményeket, másrészt a téma érzékenyen érinti a hitelfelvevőket, a hallgatóságból indulatokat vált ki. Így volt ez az újpalotai eseményen is, ahol meglepően kevesen hallgatták a szakember tájékoztatóját, a beszélgetés ugyanakkor elég gyorsan indulatos vitává fajult.

Amiben mindenki egyetértett, hogy a bankok által április 30-ig kézbesítendő elszámolások a legkevésbé kedveznek majd a fogyasztóknak. A bankok ugyanis a vártnál kevesebb pénzt fognak visszafizetni az ügyfeleknek, és a tartozások összeg is meglepően magas marad. Éppen ezért a kerületi önkormányzat úgy véli – ezt Németh Angéla alpolgármester meg is erősítette -, hogy ha igény lesz rá, a jövőben sort kerítenek majd hasonló tájékoztatókra.

Comments are closed.