Vandálok a köztereken

Sok gondot, bosszúságot és nem utolsósorban jelentős anyagi kárt okoznak a vandálok kerületünkben is. Arra voltunk kíváncsiak, hol van a legtöbb probléma, és mit tehet az önkormányzat a rongálások ellen.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Sajnos szinte naponta törik szét a kerületben lévő közterületi padok üléseit vagy szakítják le háttámláit a vandálok, akik főként a Karácsony Benő park, Besenyő park, Páskom park, Mézeskalács tér, Nádastó park, Törökszegfű tér környékén tevékenykednek. A kerületi játszótereken és játszóeszközökben is a rongálások okozzák a legnagyobb kárt. A legfőbb probléma az, hogy sok esetben a játszószerek balesetveszélyesekké válnak akár egy kis fadarab letörése miatt is – tudtuk meg Benedekné Bagyinszki Mártától, a városgazdálkodási főosztály vezetőjétől.
„Kiugró példa a Hartyán játszótér, ahol az önkormányzat megbízásából elvégzett felújítás 2018 augusztusára fejeződött be. Ezt követően szinte azonnal kiszakították a tartóoszlopokból a játszótér kapuit, ami többször megismétlődött. November elején sajnálattal tapasztaltuk, hogy a játszótér kerítését jelentősen megrongálták. Több helyen kidöntötték a kerítés oszlopait, elemeit pedig letaposták. Az okozott kár olyan mértékű volt, hogy ezen a szakaszon újra cserélni kellett a játszótér teljes kerítését” – emelte ki a főosztályvezető.
A hasonló esetek elkerülésére az önkormányzat rendészeti osztálya gyakrabban ellenőrzi a területet. A környéken térfigyelő kamerarendszer működik, a gyakoribb távfelügyeleti ellenőrzés is segíthet a rongálások megakadályozásában. A területen lévő kamerák monitorrendszerét 0–24 órás üzemidőben a rendészeti osztály munkatársai figyelik.
„A rongálások nem csak anyagi kárt okoznak, sajnos emiatt a kerület közterei gondozatlan, balesetveszélyes képet mutatnak annak ellenére, hogy a karbantartási és felújítási munkákat folyamatosan végzi a Répszolg Kft.” – tette hozzá Benedekné Bagyinszki Márta.

Comments are closed.