Változott a társasházi kintlévőségek behajtásának módja

Megváltozott a közösköltség-hátralék biztosítékául szolgáló jelzálogjog bejegyzések eljárási rendje. Ezután csak akkor lehet jelzálogjoggal biztosítani a társasházi közösköltség-tartozást, ha az elindított fizetési meghagyás jogerős és végrehajtható – közölte a Magyar Közös Képviselők Egyesülete (Makke).

A közlemény szerint csak jogerős bírósági ítélet, megnyert per után lehet jelzálogjogot bejegyezni, így megszűnt az a mód, amely lehetővé tette a társasházkezelőknek a szervezeti és működési szabályzatban foglalt felhatalmazás alapján a jelzálogjog bejegyzések megindítását.
Az egyesület szerint, ahhoz, hogy ez flottul működjön, gyorsabb eljárásokra lesz szükség. Ha ugyanis a perek évekig elhúzódnak, akkor egy-egy társasháznak a közösköltség-tartozás behajtása nagyon sok időt vehet igénybe.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha a közös képviselő nem figyel a változásokra, a nemfizető tulajdonosok kerülhetnek előnyösebb helyzetbe.
A jogszabályváltozás lehetőséget ad arra is, hogy a hátralékos tulajdonos magánokirat formájában kiadott nyilatkozatban ismerhesse el tartozásának mértékét, jogszerűségét és fennállását.
A Makke közölte: ha fennáll a lehetőség, hogy nem térül meg a közösköltség-tartozás, akkor azt javasolják, hogy miután eredménytelen a fizetési felszólítás, haladéktalanul indítsanak fizetési meghagyásos eljárást az érintettek, és azok jogerőre emelkedése után nyomban jelzálog bejegyzéssel biztosítsák a követelésüket. A fizetési meghagyásos eljárás jogerős lezárása ugyanis előfeltétele lett a jelzálogjog bejegyzésének.

 

Comments are closed.