Változik a kerületi ösztöndíjrendszer

A kerületben lakó vagy tanuló diákok önkormányzati támogatásának módosításáról, új ösztöndíjrendszer bevezetéséről határozott a képviselő-testület.

A jelenlegi tanulmányi ösztöndíj a következő tanév végén a mostani formájában megszűnik, tehát arra a 2017/2018-as tanévre lehet utoljára pályázatot benyújtani.
A régi ösztöndíj helyét a Pallasz Athéné-díj és Halley-díj veszi át. Előbbiben a nappali tagozaton kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő tanulók részesülhetnek. Utóbbit a nappali tagozaton kimagasló tanulmányi eredményjavulást elérő tanulók kaphatják meg. A díjakra az iskolák jelölhetik ­diákjaikat.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

Az önkormányzat a Pallasz Athéné-díj esetében 100 000 forint, a Halley-díj esetében 50 000 forint egy összegben kifizetendő ösztöndíjban részesíti a felsőtagozatos, illetve a középiskolás tanulókat.
Az újonnan alapított díjakat első alkalommal a 2017/2018-as tanév eredményei alapján – várhatóan 2018 szeptemberében vagy októberében – osztják ki.
További változás, hogy megszűnik a kerületi nyelvvizsga-támogatás. Azért döntöttek így a képviselők, mert a kormány 2018-tól támogatja majd az első nyelvvizsga megszerzését. A nyelvvizsga megszerzésének kerületi támogatása 2018. január 1-jétől szűnik meg, a 2017. II. félévi nyelvvizsga-pályázatot még kiírta az önkormányzat.
Ezenfelül a tehetséges diákok támogatását célozza még a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, amihez 2016-ban csatlakozott önkormányzatunk.

Comments are closed.