Változnak az autópályás díjfizetés előírásai 2018-ban

Január elsejétől változik számos előírás, a motorosok már májustól kedvezményes havi matricát vehetnek.

A díjak és a matricatípusok változatlanok, fizetős utak köre mindössze az idén decemberben átadott két új szakasszal, az M85 Csorna elkerülő befejező ütemével és az M35 Debrecen utáni folytatásával bővül az újévben.

2018. január elsejétől számos új előírás lép hatályba az e-matricás rendszerben.

  • a díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát. Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc áll rendelkezésére a jogosultság megváltására és ezzel a pótdíjazás elkerülésére.
  • a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alappótdíj már 30 nap után 59 500 forintra nőtt. A módosítással e türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodik. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, akkor – 60 napon belüli rendezés esetén – 7500 forintos különbözeti pótdíjat kell kifizetni.
  • az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap áll az üzemben tartó rendelkezésére.
  • a kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhet, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra.
  • a D2 járműkategóriába tartozó személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető kedvezmény januártól nemcsak a négy, hanem már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető.
  • a motorosok kedvezményes havi matricát vehetnek járművükre. A már májustól elérhető új termék ára 2500 forint.

A további kedvező változásokról részletes tájékoztatás található a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján (www.nemzetiutdij.hu).

Comments are closed.