Változatlanul illegális

Hiába kezdtünk új esztendőt, ráadásul mindjárt egy új évtizedet is, egyvalami láthatóan nem változott: az illegális hulladékok egyik pillanatról a másikra nem tűntek el a közterületekről. Emiatt viszont az önkormányzati rendészek is kénytelenek ott folytatni a munkájukat, ahol azt az előző évtizedben abbahagyták.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Az illegális hulladékok közterületi jelenléte rengeteg problémát, pluszmunkát és többletkiadást okoz – mondta Horváth Attila, a Rendészeti Osztály vezetője. – Éppen ezért szeretnénk az idei évben még a korábbinál is hatékonyabban fellépni a szemetelőkkel szemben.
A kerület nagy részén már térfigyelő kamerákkal óvják a közterületeket. Ezeknek az eszközöknek nagyon is érzékelhető a hatása, ám pont az illegális szemetelőkkel szemben néha kevésnek bizonyulnak. Több esetben előfordul, hogy mire a járőr a riasztást követően a helyszínre ér, addigra a szemetelő már elhagyta a helyszínt. A közterület-felügyelők csak tettenérés esetén szabhatnak ki bírságot, ezért azokban az esetekben, amikor a kamerafelvételek alapján beazonosítható az elkövetéshez használt jármű vagy maga az elkövető, feljelentést tesznek a szabálysértési eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező kormányhivatalnál.
– Az idei évben is heti rendszerességgel lesz közös járőrözés a rendőrökkel és mezőőrökkel, legtöbbször civil jármű használatával és esetenként éjszaka. A hivatal vezetése zéró toleranciát hirdetett szemétkérdésben, ezért a jövőben, amennyiben tetten érik az elkövetőt, az eddigieknél szigorúbb büntetési tételekre számíthat – nyomatékosította a Rendészeti Osztály vezetője.

Comments are closed.