Valóság lehet az ötkarikás álomból

Kétség sem férhet hozzá, hogy jelenleg Hárspataki Gábor a kerület legeredményesebb sportolója. A 20 esztendős karatés fiatalember 2015-ben sikert sikerre halmozott, ennek eredményeképpen pedig az edzők őt választották a tavalyi év legjobb karatésának.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Nem mindennapi teljesítmény áll a hátad mögött. Felsorolnád az eredményeidet?
– Valóban sikeres éven vagyok túl. Tavaly U21-es világ- és Európa-bajnok lettem, amely ebben a sportágban példa nélküli. Ezenkívül már a felnőttek között is sikerült komoly eredményeket elérnem. Tagja voltam a csapat-Eb-n bronzérmes magyar válogatottnak, a dobogó második fokára állhattam fel a Szuper Nyolcak versenyén és a legrangosabb sorozatban, a Premier Legue-ben is harmadik lettem összesítésben.
– Ezekkel igencsak elégedett lehetsz. Milyen helyezéseket vársz magadtól idén?
– Úgy vélem, egy sportoló sosem lehet elégedett, mert akkor a sikerek helyett kudarcok érik. Büszke vagyok az eddigiekre, de mindig előretekintek és a következő feladatokra koncentrálok. Idén három világversenyen – egy korosztályos Eb-n, illetve egy felnőtt vébén és egy Európa-bajnokságon – lesz lehetőségem bizonyítani, és szeretnék legalább kettőről éremmel hazatérni.
– Honnan ez a rajongásod a sportág iránt?
– Óvodáskorom óta imádom a karatét. Egy IX. kerületi oviban ismerkedtem meg a sportággal. Nagy lökést adott az is, hogy mindjárt az első versenyemen sikerült megnyernem a formagyakorlatot és a küzdelmet.
– A Dynamic klubbal pedig már érett versenyzőként kerültél kapcsolatba. Milyen körülmények között találkoztál a mostani edződdel, Fischer Mihállyal?
– Mindig is maximalista voltam, így nem elégedtem meg azzal sem, hogy a juniorvilágbajnokságon hetedik lettem. A Malajziában 2011-ben rendezett világversenyen találkoztam Fischer Mihály senseiel, akit megismerve döntöttem úgy, hogy elhagyom a nevelőegyesületemet. Az azóta elért eredmények pedig a döntésem helyességét bizonyították. A tavalyi sikereimet is neki köszönhetem.
– A karaténak köszönhető az is, hogy a kerületbe költöztél?
– Valóban szempont volt az új otthonunk kiválasztásakor, hogy az edzések a közelben legyenek. Minden szabadidőmet ugyanis a Neptun utca iskola tornatermében töltöm.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Merthogy nagyon is komoly céljaid vannak. Milyen álom beteljesedését várod?
– A Nemzetközi Olimpiai Bizottság idén szeptemberben dönthet arról, hogy 2020-ban a karate is olimpiai sportág legyen. Márpedig egy sportoló számára nincs is nemesebb cél, minthogy olimpikon, olimpiai érmes, de leginkább, hogy olimpiai bajnok legyen. Elismerem, én is erről álmodom.