Válaszút előtt – interjú Hovanyecz Katalin Magdolna óvodavezetővel

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, és 2010-ben adták át először. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézményekben dolgozóknak adományozható. A kerületi óvodapedagógusok munkáját dicséri, hogy évről évre képviseltetik magukat a díjazottak között. Idén Hovanyecz Katalin Magdolna, a Mozdonyvezető Óvoda vezetője vehette át az óvodapedagógusok legmagasabb rangú elismerését.

Fotók: XV Média, Nagy Botond

Fotók: XV Média, Nagy Botond

– Gratulálok a kitüntetéshez. Milyen ­érzés?
– Nagyon köszönöm. Büszke vagyok rá, de sokkal büszkébb vagyok a kollégáimra, a szülőkre és a gyerekekre, akikkel öröm nap mint nap együtt dolgozni. Egy ilyen elismerés kedvező visszajelzés, hogy nemcsak szívesen, hanem a szakma által elismerten is végzem a munkámat.
– Harmincegy éve dolgozik a XV. kerületben. Hogyan lett önből óvodapedagógus?
– Nos, a történetem nem a XV. kerületben kezdődött. A családom ugyanis gyöngyösi származású, és nagyon sok időt töltöttem nyaranta a nagynénémnél, aki óvodapedagógus volt. Imádtam játszani a gyerekekkel, így korán magamba szívtam a pedagógiát.
– Akkor egyértelmű volt, hogy az érettségit követően erre a pályára megy?
– Mégsem így volt, mert mint minden fiatalt, engem is értek különböző hatások. Többek között az édesapám munkássága, aki nagyon sok intézményt épített Gyöngyösön. Volt idő, amikor én is ezzel a pályával kacérkodtam, azonban a gyerekkori szenvedélyem az óvodapedagógia felé irányított, így az érettségit követően a Szarvasi Óvónőképző Főiskolát végeztem el, majd óvónőként kezdtem el dolgozni Gyöngyösön.
– A Mozdonyvezető Óvoda MÁV-os múltja közismert, de az öné kevésbé. Mikor költözött a kerületbe?
– A férjemmel 1986-ban költöztünk a kerületbe. Ő a Nyugati pályaudvar egyik vezető mérnöke lett, ezért Rákospalotán a MÁV-telepen kaptunk lakást. A legközelebbi óvoda a Mozdonyvezető utcai volt, ahova hívtak is engem, de akkoriban úgy gondoltam, elég egy MÁV-os a családban, ezért a Patyolat utcai ovit választottam. Ott aztán végigjártam a ranglétrát, óvónői munka mellett voltam gyermekvédelmi felelős, szakszervezeti vezető, munkaközösség-vezető, gyakorlati mentorpedagógus, végül pedig óvodavezető.
– A ’90-es években több alkalommal is alapjaiban változott a kerületi oktatás. Önöket, óvodapedagógusokat ez hogyan érintette?
– Az első nehéz dö ntés 1998-ban volt, amikor két tagóvodánkat, a Tóth István 111.-et és a Landler Járműjavító oviját is meg kellett szüntetnünk. Egy ilyen feladatot mindig nagyon nehéz levezényelni. Majd jött 2000-ben a nevelési-oktatási központok létrehozása. Szerencsére, a mi óvodáink – a Patyolat utcai, a Tóth István utca 98. szám alatti és az Ozmán utcai – nagyon jól együtt tudtak működni a Szent Korona Általános Iskolával, így ez a 12 év kevésbé rázott meg bennünket, mint a már említett óvodabezárások.
– Mégis úgy döntött 2007-ben, hogy elhagyja a Patyolat utcai óvodát a Mozdonyvezető kedvéért. Miért?
– A történet 2000-ben kezdődött, amikor az Ozmán óvodát is a Patyolat óvodához csatolták. Majd 2007-ben az önkormányzat megvette az akkor már négy éve üresen álló Mozdonyvezető utcai épületet a MÁV-tól, ahova beköltöztették az Ozmán utcai ovit. Mivel ennek az épületnek jobbak voltak az adottságai, a Patyolatból a vezetést is ide költöztettük át. Ám közben a nyolccsoportos Mozdonyvezető Óvodát leválasztották a Patyolatról, s mivel akkor már itt dolgoztam, elvállaltam a vezetését.

Hovanyecz-Katalin_06_f-NB

– A Mozdonyvezető utcai óvoda a kerület egyik legnagyobb intézménye, ám az M3-as autópálya közelsége miatt sokan bírálták az elhelyezkedését. Mit tudtak tenni ez ellen?
– Az óvodai alapprogramunkban kiemelt helyet foglal el az egészséges környezet megteremtése. És ez nemcsak üres frázis, hanem sokat teszünk is érte. Például azzal, hogy rengeteg növényt ültetünk. A kertünk dús növényzetének tekintélyes részét az elmúlt tíz évben telepítettük.
Elsők között alakítottunk ki sószobát, ami szintén fontos számunkra. Mindemellett, amire a legbüszkébb vagyok, az az, hogy immár 1993 óta működtetjük a diétás csoportunkat, amiben a két óvodapedagógus mellett két dietetikus és egy orvos is dolgozik. Sikereink között kiemelném még a logopédiai csoportunkat és az ovis könyvtárunkat is.

Hovanyecz Katalin– Zárásként tekintsünk előre az időben. Ismét átalakítás előtt/alatt állnak a kerületi intézmények. Ebben önnek mi lesz a szerepe?
– Az óvodák összevonásával a Mozdonyvezető Óvoda a Szövőgyár, Vácrátót, Régi Fóti, Klapka, Bocskai hatosba fog tartozni, aminek vezetőjét a képviselő-testület már megszavazta, azonban a további vezetői állásokra még nem neveztek ki senkit. A mandátumom egyébként is lejárt volna idén nyáron. Bármilyen megbízás keretében is látom el a jövőben a feladatomat, a továbbiakban is a legjobb tudásom szerint és a szakma iránti szeretetemmel fogom azt ­tenni.

Comments are closed.