Évek óta húzódik a küzdelem a két népszerű kenőzsiradék között, olykor és ideiglenesen az egyik kerül ki győztesként, hogy aztán a másik átvegye a hatalmat, szintén csak egy időre. Szabó Krisztina dietetikus segítségével annak próbáltunk utánajárni, melyiket is válasszuk.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A vaj tejből készülő állati eredetű zsiradék. A margarin – a közhiedelemmel ellentétben – nem kőolajból, hanem növényi eredetű zsiradékokból (repce-, napraforgó-, len- vagy pálma­olajból, kókuszzsírból) készül.
A margarint korábban hidrogénezéssel állították elő, amely jelentősen megnövelte az úgynevezett transzzsírsavak mennyiségét a termékben. Ezekről a zsírsavakról pedig azt kell tudni, hogy ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, kedvezőtlen hatással lehetnek a vérzsírszintünkre. A mai margarinok ugyanakkor már csak körülbelül 0,5 százalék (vagy még ennél is kevesebb) transzzsírsavat tartalmaznak.
Az eredetük mellett a másik nagy különbség a zsírtartalmukban lehet. Míg a vaj zsírtartalma alapvetően 80 százalék körül van, a margariné 20 és 80 százalék között szinte bárhol lehet.
Azonban ma már vajból is megtalálhatók a piacon csökkentett zsírtartalmú, 60 százalékos termékek, de ha a vajkrémeket is bevesszük a kínálatba, közülük már 10 százalékosat is találunk.
Ugyanakkor a vaj telítettzsírsav-tartalma a margarinéhoz képest magasabb, és emellett koleszterint is tartalmaz. – Ez egészséges szervezet esetén, normál mennyiségben fogyasztva nem okozhat gondot. Ha azonban magas a koleszterin- és a trigliceridszint, esetleg ér­el­me­sze­sedés, túlsúly áll fenn, érdemes inkább alacsony zsírtartalmú margarint fogyasztani – javasolja a szakember, hozzátéve: ha eldöntöttük, mivel kenjük meg a kenyerünket, ne feledkezzünk meg a szendvicsünk többi összetevőjéről sem.

Comments are closed.