Üzenet az utókornak

Üzenetet és jó pár ajándékot küldtek a Károly Róbert Általános Iskola diákjai az utókornak. Az idén hatvanesztendős intézmény növendékei mindezt abba a különleges ereklyetartóba helyezték, melyet az egyik szülő, Gitta János Zoltán szobrászművész készített, és amelyet a jubileum alkalmából, október 15-én a főbejárat előtti kis udvaron avattak fel.

Nagy álmom valósult meg ezzel az emlékművel – mondta Kőszegi Árpád Jánosné, a Bogáncs utcai intézmény vezetője –, mert egy olyan alkotással gazdagodott az iskolánk, amely beleillik a profilunkba.

Fotó: XVMÉDIA, Nagy Botond

Hatvan évvel ezelőtt a mai Rákospalota Kertváros helyén szántóföldek és kukoricások voltak. Az akkori városvezetők tudhattak valamit, többek között, hogy Budapest előbb-utóbb kinövi majd méreteit, mert e ritkán lakott régióban 1961. február 5-én egy többtermes iskolát avattak. Igazuk lett, mert a ’80-as években, az iskola szomszédságában két kisebb lakótelep is épült, amelyek ontották a gyerekeket. Emiatt 1984-ben bővíteni kellett az intézményt, melyet az akkori oktatási miniszter, Köpeczi Béla személyesen adott át. A 25 tantermet, jól felszerelt kémiai előadót, nagy tornacsarnokot és  könyvtártermet, tágas aulát magában foglaló új épület sem tudta azonban teljes egészében ellátni a környék gyerekeinek az oktatását, akik így hol a Sződliget utcába, hol a Kossuth Lajos Általános Iskolába jártak. 1999-ben a Bogáncs utcai Általános Iskolát összevonták a Sződliget utcai Károly Róbert Általános Iskola és Kereskedelmi Szakközépiskolával, 2000-ben pedig a Vácrátót téri óvodát is hozzájuk csatolták. Így jött létre a Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola, Általános Iskola és Óvoda, amely intézmény 2011-ig működött ebben a formában. Akkor újból önállósodtak az intézmények, de mivel a középiskolai részleg megszűnt (beolvadt a Kontyfa iskolába), a Károly Róbert nevet a Bogáncs utcai Általános Iskola vitte tovább.

Az idei év nagyon fontos az életünkben – folytatta az intézmény vezetője. – Sok ünnepi programot szerveztünk, ám a COVID több tervünket megváltoztatta. 

Az ünnepi programok egy része – az iskolatörténeti kiállítás és ezzel kapcsolatos verseny – már lezajlott, a fotókiállítás és december 10-én a záró gála a Hubay Jenő Zeneiskola Dísztermében, illetve a jubileumi Emlékkönyv kiadása is –  még hátra van. Kőszegi Árpád Jánosné szerint azonban a fő esemény az október 15-i emlékműavatás volt. 

Mindkét fiam ide járt – mondta Gitta János Zoltán szobrászművész –, pontosabban a kisebbik még most is itt tanul. Amikor az igazgatónő megkeresett a tervével, egyből egy ereklyetartó elkészítése jutott eszembe.

Gitta János Zoltán a Bázis Szobrász Egyesület tagja, és olyan köztéri alkotások fűződnek részben a nevéhez, mint a Pécsen, a Jókai téren elhelyezett bútorszobrok, valamint egy villányi Flórián-szobor.

Ez az ereklyetartó illeszkedik az iskola hagyományaihoz – mondta Emanuele Chiacchiera művészettörténész, az emlékmű leleplezésénél –, az eredetije ugyanis Észak-Olaszországban található. Ezeknek a faragott ládikák funkciója mindig is a relikviák őrzése volt. 

A 2021. október 15-én felavatott ereklyetartó hűen a funkciójához számos relikviának lett őrzője. Így többek között egy hatvanéves iskolakulcs, egy okostelefon, egy képekkel teli pendrive, némi aprópénz, egy Károly Róbert-díj, a jubileumi év két szimbóluma, a bogáncs és a liliom, egy orvosi maszk, két évkönyv, illetve az iskolatörténet számos dokumentuma került bele. Valamint egy levél, melyet a mai diákok az utókornak írtak.

Kőszegi Árpád Jánosné elmondta, hogy kutatásaik alapján az idei már a harmadik időkapszula a Bogáncs utcai iskola történetében. Egyet még valószínűleg hatvan éve, a régi épület falába, egyet pedig feltehetően a harmincéves jubileum környékén, az iskola udvarán helyeztek el. Az idei időkapszula azonban rendhagyó módon nem falba és nem is földbe, hanem egy művészien kivitelezett ereklyetartóba került.

Comments are closed.