Útikönyv fotók nélkül

Kiss Noémi Rongyos ékszerdoboz című könyve csodálatos alkotás, olyan rendhagyó stílusú útikönyvet írt, amelyben szavakkal festi le a bejárt területeket. Nem is hiányoznak a fotók, mert mindent megtudunk a tájak múltjáról, jelenéről, és mindezt az írónő érzékeny, apróságokat is észrevevő, az embert középpontba helyező stílusában.

A bővített, második kiadás alcíme szerint „Utazások Kelet-Európában Bukovina, Galícia, a Balkán, a Kárpátok és a Kaukázus tájain”, és valóban: mintha mi is útitársak lennénk, zötykölődünk vele a buszon és esszük a helyiek ételét, isszuk a pálinkákat. A közelebbi tájakról is sok, általában ismeretlen információt tudunk meg, de számomra igazán érdekes a távolabbi, egzotikus területekről szóló részek voltak.

Azerbajdzsán vagy Grúzia nem gyakori célállomása a turistáknak, de Kiss Noémi úgy ír róla, hogy kedvünk támad odautazni. Beszámol az adott hely természeti szépségeiről, mint például a Kaukázus hegyei, de ott vannak a történelem és politika által meggyötört emberi sorsok is. Nem a látogatóknak kijelölt utakon jár, elfogadja, ha egy helyi meghívja vacsorázni, így felszínes ismeretek helyett sokkal mélyebben belelát a mindennapjaikba. „A múlt mindenhol erősebb kísértet, mint a jelen szellemei. Grúzia így lesz egyszerre megható és megrázó ország, vagy talán jobb szó rá a felrázó. Mert a jelene teljességgel megmagyarázhatatlan és kiszámíthatatlan, ahogy a halál is hirtelen jön, minden előzmény nélkül, egy hideg, szeles téli napon. Itt a múlt és a legendák a legbiztosabb fogódzók, e gondos és alapos emlékezések közepette válik csak elbeszélhetővé bárki sorsa ebben a városban.”

Miért szeretik Sztálint, hogy marad szász egy falu, akkor is, ha a régi szászok már nem ott élnek, él-e még a vérbosszú szokása Albániában? Csupa olyan kérdés, melyre választ kapunk a papírra vetett emlékek rongyos ékszerdobozából.

(Kiss Noémi: Rongyos ékszerdoboz; Magvető, 2018; 2999 Ft)

Comments are closed.