Úti cél: Rió

Balaska Márk május 3-án még a csehországi Racicé-ben megrendezett síkvizi kajak-kenu Európa-bajnokság K2 200 méteres fináléjában versenyzett, majd sietve hazajött, mert másnap a magyar érettségit kellett megírnia.

Balaska Márk/Fotó: XV Média, Vargosz

Balaska Márk/Fotó: XV Média, Vargosz

– Egy ilyen lehetőséget nem volt szabad kihagyni – indokolta a fiatal sportoló az érettségi előtti versenyzést.
A Magyar Kajak–Kenu Szövetség a sűrű versenynaptárra hivatkozva a május eleji Európa-bajnokságra nem az élversenyzőket, hanem a fiatalokat, többségében U23-as korosztályú sportolókat nevezett. Így kaphatott lehetőséget 200 méteren a tavalyi szegedi ifjúsági világbajnokságon aranyérmet nyert páros, a Balaska Márk – Birkás Balázs is. Márkék kiválóan helytálltak, mert az erős mezőnyben a nyolcadik helyen végeztek.
– A közelmúltban Sevillában voltunk edzőtáborban, ahol többször is együtt evezhettem a felnőttvilágbajnok Dudás Miklóssal. Olyannyira jól mentünk, hogy Miki felajánlotta, próbáljuk meg közösen kiharcolni az olimpiai részvételt – mesélte Márk.
A Balaska–Dudás-duó első fellépése a portugáliai világkupa lesz, melyet követően a két hazai válogatón is együtt indulnak. Az olasz városban pedig már az olimpiai kvalifikáció lesz a tét. Ehhez az első hat hely valamelyikén kellene végezniük. Balaska Márk elárulta, az esetleges olimpiai szereplésben a Kovács Pál Gimnáziumnak is nagy szerepe lenne. Az iskolától ugyanis nagyon sok segítséget kapott, amelyet tisztességes érettségivel és jó versenyeredményekkel szeretne meghálálni.

Comments are closed.