Ünnepi ülés a 95 éves Rákospalota tiszteletére

Ünnepi ülést tartottak Rákospalota várossá válásának 95. évfordulója alkalmából június 27-én a hivatal dísztermében.

Az ünnepségen jelen volt a kerület vezetése és meghívást kaptak a kerületi díszpolgárok, a nemzetiségi önkormányzatok, a kerület gyermek- és ifjúsági önkormányzata, az egyházak, civil szervezetek és a testvérvárosok képviselői.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ülésen röviden ismertették a város történetét, amiből kiderült, hogy sok töprengés és vajúdás után 95 évvel ezelőtt 1923. június 20-án Rákospalota várossá vált, miután a belügyminiszter engedélyezte a rendezett tanácsú várossá alakulását. Ezt végül 1923. június 30-án hirdették ki Rákospalotán, így július első napjától jogilag is város lett a község. Az intézmény- és igazgatási rendszer, amire a város alapult, azonban csak később jött létre.

A polgármesteri állásra négy pályázó volt, dr. Cserba Elemér, dr. Keller László, dr. Szopkó István és dr. Novai Imre. Végül Keller és Szopkó visszavonta a pályázatát, ezért csak Cserba és Novai közül lehetett választani. Közfelkiáltással végül Cserba Elemért szavazták meg, aki nem volt jelen a tisztújítószéki ülésen, ezért egy rögtönzött küldöttséget menesztettek érte, hogy jöjjön a Városházára.

A leendő polgármester a megérkezése után Agorasztó Tivadar elnöklő alispán előtt letette a hivatali esküt. Ilyenformán, bár Rákospalota várossá válását a június 30-án kelt okirat dátumától számítjuk, hivatalosan polgármestere csak 1923. szeptember 5-étől volt.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Hajdu László/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az ismertetés után Hajdu László országgyűlési képviselő is köszöntötte a résztvevőket, majd Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármesterrel együtt a testvérvárosok képviselőinek emlékplakettet adott át. Az ülést Németh Angéla beszéde zárt.

Comments are closed.