Tanácskozással ünnepelték a civil napot

A kerületi Civil Kerekasztal tavaly nyári megalakítása óta már többször találkoztak a civil szervezetek és az önkormányzat képviselői egymással. Idén is tartottak ilyen rendezvényt. Régi ismerősként köszöntötték egymást a hivatal dísztermében február 1-jén, ahol a kerekasztal újabb ülését tartották.

Németh Angéla, Hajdu László, Tajti Réka/Fotó: XV Média, Vargosz

Németh Angéla, Hajdu László, Tajti Réka/Fotó: XV Média, Vargosz

Az esemény azonban több szempontból is rendhagyó volt. Egyrészt, mert 1997 óta február első napját a civilek napjának tekintik, és ilyenkor még inkább a civil szervezetekre irányul a közfigyelem. A rendezvényt összehívó Hajdu László polgármester és Németh Angéla alpolgármester kihasználva az alkalmat egy-egy emléklappal köszönte meg a kerületi szervezeteknek a sokéves együttműködést. Ugyanakkor a képviselők a legutóbbi testületi ülésen nem fogadták el a kerület Civil Stratégiáját, ami a február 1-jei rendezvény forgatókönyvét is átírta. Az eseménynek eredetileg a stratégia megvitatása és értékelése lett volna a fő témája. A kerekasztal viszont stratégia nélkül is képes működni, ezt bizonyítja, hogy az eseményen nagy számban képviseltették magukat a civil szervezetek.

– Az adatbázisunkban körülbelül 140 civil szervezet szerepel, közülük 40-50 vesz részt aktívan a kerekasztal rendezvényein – mondta Tajti Réka, a polgármesteri kabinet vezetője. – A célunk az volt, ismerjék meg egymást a kerületi szervezetek, hogy tudjanak együtt gondolkodni, ami a működésük hatékonyságát is megnövelheti.

Az eseményen végül két témát beszéltek át a résztvevők. Egyrészt a készülő egységes támogatási rendelet tervezetéről kaptak tájékoztatást a hivatal képviselőitől, amit várhatóan a februári ülésen tárgyalni is fog a testület. A tervezet egy eddiginél átláthatóbb rendszer kialakítását célozta meg. A másik téma pedig a már elfogadott kerületi rendezvénynaptár volt, a programok lebonyolításában ugyanis az önkormányzat a civil szervezetekre is számít.

Comments are closed.