Ünnepelt a kerület március 15-én

Örmény hősök

Nemzeti ünnepünk alkalmából az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és a Hartyán Általános Iskola tanárai, diákjai közöse emlékeztek a ’48-as kerületi örmény származású hősökre Kiss Ernő altábornagy, aradi vértanú emléktáblájánál március 13-án.

Emlékezés Pestújhelyen

 

Király Csaba önkormányzati képviselő és Németh Angéla alpolgármester helyezi el az emlékezés virágait/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Király Csaba önkormányzati képviselő és Németh Angéla alpolgármester helyezi el az emlékezés virágait/Fotó: XV Média, Nagy Botond

A március 15-i nemzeti ünnep a megemlékezés jegyében telt a XV. kerületben. A polgárok Pestújhelyen, Rákospalotán és Újpalotán is visszaemlékeztek a 167 évvel ezelőtti eseményekre. A „legfrissebbek” a pestújhelyi ünneplők voltak, akik kora délelőtt nagy számban képviseltették magukat a Pestújhelyi téren elhelyezett országzászlónál.  Az ünnepséget a helyi férfikórus katonadalai nyitotta meg, majd a közeli Pestújhelyi Általános Iskola diákjai idézték fel az 1848-as eseményeket.

–         Március 15-e különleges helyet foglal el a nemzeti ünnepeink sorában – mondta Németh Angéla alpolgármester ünnepi beszédében. – 1848 márciusa óta ez a hónap nemcsak az évszak, hanem a politikai tavasz metaforája is. Az újrakezdésé, a megújulás képességéé. Március 15-e a fiataloké és a fiatalokhoz hasonlóan újítani, a jövőbe befektetni képes szabadságra vágyó polgárok ünnepe is egyben.

Civil megemlékezés

Hajdu László polgármester is részt vett a civil megemlékezésen/Fotó: XV Média, Vargosz

Hajdu László polgármester is részt vett a civil megemlékezésen/Fotó: XV Média, Vargosz

Szintén március 15-én, az Együtt Újpalotáért Egyesület szervezésében a helyi civil szervezetek képviselői hajtottak fejet a szabadságharcosok előtt a Batthyány Örökmécsesnél. Az ünnepségen az LMP képviselői is elhelyezték virágaikat az örökmécsesnél. A megemlékezésen részt vett és beszédet mondott Hajdu László polgármester is, majd az ünneplők a Kossuth-szoborhoz vonultak, hogy megtekintsék a Szilas Néptáncegyüttes ünnepi műsorát.

Főhajtás az örökmécsesnél

Az MSZP képviselői emlékeztek/Fotó: XV Média, Vargosz

Az MSZP képviselői emlékeztek/Fotó: XV Média, Vargosz

Az Batthyány Örökmécses régen központi helyszíne volt a kerületi megemlékezéseknek. Az elmúlt 4 évben civil szervezetek és ellenzéki pártok rendszeresen ott tartották március 15-ei ünnepségeiket. Nem volt ez másként idén sem; március 15-én a Magyar Szocialista Párt helyi szervezete emlékezett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójára az örökmécsesnél.

Ünnep Rákospalotán

Az ünnepségek Rákospalotán a Kossuth-szobornál folytatódtak. A programot a Rákospalota Öröksége Egyesület férfikórusa nyitotta meg, majd a Szilas Néptáncegyüttes csoportjainak produkciói következtek. Az emlékezés virágait a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a RÁTE-DK-Liberálisok képviselői is elhelyezték a Kossuth-szobornál. Az idei ünnep egyik fontos mondanivalóját pedig dr. Pintér Gábor alpolgármester fogalmazta meg:

Dr. Pintér Gábor alpolgármester/Fotó: XV Média, Vargosz

Dr. Pintér Gábor alpolgármester/Fotó: XV Média, Vargosz

–         Minden egyes korban, minden egyes döntési helyzetben ott van a politikusokon a felelősség, hogy egyéni nézet- és véleménykülönbségeiket félretéve a közösség érdekében fejtsék ki tevékenységüket. Ez éppúgy igaz most, mint 160 évvel ezelőtt.

Tisztelet a bátraknak!

Az újpalotai Boldog Salkaházi Sára-templom közösségi udvarán március 15-én a táncé, valamint az éneké volt a főszerep. Petőfi Sándor Talpra magyar című versét különleges zenés előadásmódban hallgathatta meg a közönség.

A Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola diákjai, valamint a Szilas Néptáncegyüttes produkciója megidézte az 1848-as szabadságharc hangulatát, de az ünnepen szó volt a kokárda szerepéről, a márciusi ifjakról és a 12 pont jelentőségéről.

A megemlékezésen dr. Bégány Attila, a kormányhivatal XV. kerületi hivatalvezetője beszédében az állampolgári jogok fontosságára, valamit a kormányhivatal szerepére tért ki. László Tamás országgyűlési képviselő Tisztelet a bátraknak! mottóval a bátorságra hívta fel a figyelmet.

László Tamás országgyűlési képviselő/Fotó: XV Média, Nagy Botond

László Tamás országgyűlési képviselő/Fotó: XV Média, Nagy Botond

– Szabadságot szerető és arra vágyódó nép vagyunk, talán éppen azért, mert a történelem során kevés jutott nekünk belőle. Ahogyan 1848-49-ben elutasították hőseink a függőséget, ugyanígy kell tenni mai is, legyen szó politikairól, gazdaságiról, vagy pénzügyiről. Az 1848-49-es hősök is hittek abban, hogy Magyarország meg tud állni a saját lábán, hittek abban, hogy a magyaroknak joguk van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz, a szuverenitáshoz. Ma is hinnünk kell ebben! A magyar nemzet boldogulása csak rajtunk múlik – mondta László Tamás.

 

Comments are closed.