Uniós támogatással valósulhat meg az Újpalotát a Baross térrel összekötő villamosvonal

A főváros 300-400 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben – közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

Tarlós István elmondta, hogy az uniós támogatás segítségével a 3-as metró infrastruktúráját fel tudják újítani és be lehet fejezni az 1-es villamos pályájának meghosszabbítását. Hozzátette, hogy a támogatással megvalósulhat az Újpalotát a Baross térrel összekötő villamosvonal is.

Létrejöhet Kelenföldnél a szükséges közlekedési csomópont a P+R parkol 4,5 milliárd forintból. Körülbelül 4-5 milliárd forint értékben érkezhet forrás a Duna-parti területek rendezésére, 2 milliárd forint értékben pedig P+R parkolók építésre nyolc-tíz helyen. Továbbá 3,7 milliárd forintból felújíthatnak több központi aluljárót, például a Deák Ferenc térit, a Blaha Lujza térit és a Kálvin térit – sorolta.

A 3-as metró infrastruktúrájának felújítására 125 milliárd forintot kaphatnak – jegyezte meg.

A főpolgármester kijelentette: Budapest ma is számos megoldandó feladattal áll szemben. Ilyenek közé sorolta elsősorban a környezeti és közlekedési problémákat, az árvízvédelem helyzetét, az építészeti és kulturális örökség megőrzését, a gazdasági érdekeltségek működési feltételeinek javítását, valamint a turizmust és a sportot élénkítő beruházások elősegítését.

Szólt arról is, hogy 2020-ig a mai 8 helyett, 11 állandó fürdőt üzemeltet majd Budapest, és „európai szintű” felújítások is lesznek.

Tarlós István közölte, hogy a Városliget-projekt megvalósításának üteme kérdésessé vált finanszírozási kérdések miatt. Megjegyezte, az állatkert fejlesztését az állam 25 milliárd forinttal támogatja

Az árvízvédelemről elmondta, hogy az új előírások alapján „sok a magassághiányos védvonal”. A legrosszabb a helyzet a Margitszigeten, Angyalföld északi részén, a csillaghegyi öblözetben, a Római-parton, valamint a Víziváros, a Bem tér környékén. Az árvízvédelmi létesítmények megfelelővé tételéhez körülbelül 50 milliárd forintra lesz szükség a becslések szerint.

A hajléktalanság problémájáról szólva hangsúlyozta, hogy ezt elsősorban szociális kérdésként kezelik és csak másodsorban rendészetiként – írja az MTI.

Comments are closed.