Unatkozás helyett KoMa

Hogyan lehet elérni, hogy az iskolás fiatalok szabadidejüket értelmesen, hasznosan és jó hangulatban töltsék el? Talán legfontosabb, hogy legyen egy helyük, ahová mehetnek. De a falak és a pingpongasztal mellett kell egy felnőttcsapat is, ami segíteni tud nekik onnantól, hogy biztonságban érezzék magukat egészen az önmegvalósításig. A KoMa Bázis bemutatónapot szervezett, ahol a programokon részt vevő fiatalok is elmondták, miért járnak ide.

Visszatérő motívum volt a történetekben, hogy először testvérrel vagy baráttal jöttek, aztán „itt ragadtak”. Kata gimnazista, amióta részt vett az egyik itteni közösségi színházi előadáson, rájött, hogy érdekli a színjátszás. Emellett tanulni is itt szokott, mert ami nem megy, abból segítenek neki (átment olyan tárgyból, amivel eddig gond volt), de van olyan tantárgy, amiből ő korrepetál. Ez ugyanígy van Dórinál is, aki diszlexiásként történelemből és magyarból kap segítséget, de tanulópárjának a reál tárgyakból segít.

Fotó: XV Média, Nagy Botond

Fotó: XV Média, Nagy Botond

A KoMa munkatársai nemcsak az adott leckében segítenek (egyénileg vagy kis csoportban), hanem tanulni is tanítják őket, megpróbálják rávezetni, hogy mi érdekli őket, majd abban elmélyedhetnek. Jó példa erre Atesz, aki a XV. kerületben lakik, és már négy éve jár ide, mint a Filmklub látogatója, a közeljövőben pedig szervezőként is segíti a pénteki filmnézéseket.
A tanulási segítség és a közösségi tér mellett a színház is komoly vonzerőt jelent nekik. A szereplők a próbák során sokszor kénytelenek olyan kérdéseket is megválaszolni magukban, melyekkel egyébként nem akarnának szembesülni, de itt azt is látják, hogy a többiek ugyanúgy keresztülmennek ezeken a folyamatokon. Ákos szerint a családján kívül nincs más, csak a mentora, akitől mindig segítségre számíthat. Ági is így érez, neki olyan a komás mentora, mintha a testvére lenne, segít neki, de titkait is megoszthatja vele. Az angol csevegőkörtől a festészeten és a társasjátékozáson át a gyúrásig rengeteg lehetősége van itt a fiataloknak. De ha ahhoz van kedvük, csak beszélgetnek vagy „punnyadnak”. Mint ha otthon lennének.

Comments are closed.