Újra terjed az ágyi poloska

Az elmúlt években egész Budapesten, így a XV. kerületben is egyre többen ébrednek úgy, hogy viszkető, akár fájdalmas csípéseket találnak magukon, gyermekeiken.
A tettes egy aprócska, 5-7 milliméter hosszú állat, az ágyi poloska. Csípésével szemben különböző az emberek érzékenysége, egyeseknél a csípés helyén komoly gyulladás alakul ki, mások észre sem veszik.

agyi– Az ágyi poloska éjszaka indul portyára, és kedvenc eledele sajnos az emberi vér. Napközben faliképek, tükrök, függönykarnisok, villanykapcsolók mögött, ágyneműtartókban, bútorok, kárpitozott bútorok réseiben, könyvek között rejtőzködik. A lakásunkba vagy mi magunk visszük be régi bútorokkal, használati tárgyakkal, könyvekkel (lomtalanítás során), esetleg nyaralás alkalmával szállodákból. Előfordulhat, hogy tömegközlekedés használata közben gyűjtjük be. A másik módja, hogy a különféle vezetékek, csövek (villany, víz, gáz) mentén jutnak el egyik lakásból a másikba. Ez különösen jellemző panelházakra – tudtuk meg dr. Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvostól.
Mit tehetünk, ha ágyi poloskát találunk otthonunkban? Ami a legfontosabb, ne szégyelljük. Az ágyi poloska a tiszta, rendben tartott lakásokban is megjelenik, nincs szüksége koszra. Tapasztalatok alapján a házilag végzett irtás csak pénzkidobás. Ha egy házban megjelenik az ágyi poloska, szükséges az érintett lépcsőház vagy ház összes lakásában és minden közös helyiségében egyszerre irtatni képzett szakemberekkel.
– Az ágyi poloska nem egyedi, hanem az egész lakóközösség problémája. Eredményesen csak úgy tudunk megszabadulni tőle, ha mindannyian együttműködünk – hangsúlyozta dr. Kalmár Patrícia.

Comments are closed.