Újpalotai doktornővel Nigériában

Dr. Fodor Réka újpalotai háziorvos nemrég tért haza nyolcadik nigériai missziójából. Ezúttal a nyolcmilliós Onitsha városában, egy katolikus kórházban hat hetet töltött el.

Normál esetben csak négy hétre mentem volna, ám a hazautazásom

előtti napon hirtelen belázasodtam, ami COVID-járvány idején nem feltétlenül hasznos. Rögtön felismertem a tüneteket, maláriás lettem, immár másodszorra, így azonnal neki kezdtem az önkezelésemnek – mondta Fodor Réka.

Ilyen állapotban Isztambulon keresztül hazautazni lehetetlen lett volna. Az újpalotai orvos tehát a missziója meghosszabbítását választotta.

Grafika: XVMÉDIA

Közösségi támogatás

A közösségi oldalakon megosztottam, hogy nem önszántamból, hanem betegség miatt maradtam kint, ami egy lavinát indított el. Az ismerőseim tudták, hogy nagyjából tíz dollárra van szükség minden beteg kezelésére és sorra utalták az alapítványom számára a pénzt. Végül akkora összeg jött össze, hogy a két heti kint tartózkodás alatt is tudtunk hatékony gyógyító tevékenységet végezni. Sikerült eljutnom a kórházigazgató Okonkwo atya szülőfalujába is, ahol 34 szegény gyereknek az egész éves tandíját ki tudtuk fizetni. Az AFRÉKA Alapítvány ugyanis nemcsak gyógyító, hanem humanitárius tevékenységet is végez, márpedig a Föld azon részén csak úgy tudunk segíteni a gyerekeken, ha taníttatjuk őket. Ez az egyetlen esélyük – jegyezte meg a doktornő.

Fodor Réka hat hét után visszatért Újpalotára, ahol kettős feladat várt rá. A koronavírusban elhunyt dr. Ladik Márta praxisát is át kellett vennie.

Márta nagyon sokat helyettesített engem a korábbi misszióim során, és sosem gondoltam volna, hogy ezt egyszer majd „vissza kell adnom” neki.

Küzdelem a szegénységgel és betegségekkel

Egy elkötelezett ember számára Afrika nemcsak évi néhány hétnyi gyógyításról szól. Mert pontosan tudja, ez csak csepp a tengerben. Arrafelé akkora a szegénység, hogy azt európai fejjel nem is lehet elképzelni.

Nigériában nem volt tartaléka az embereknek, a többség egyik napról a másikra élt. Ilyen helyzetben levőknek nem elég, ha évente egy-két alkalommal segítenek nekik, ezért is szoktam mondani, a legnehezebb feladat a kinti kollégáimra hárul, akiknek minden nap meg kell küzdeniük a betegségekkel és a szegénységgel – nyomatékosította.

Éppen ezért az újpalotai doktornő vígaszt szeretne nyújtani közvetlen nigériai kollégáinak, akiket dr. Erdő Péter bíboros segítségével meghívott a szeptemberi budapesti eucharisztikus találkozóra. Arra az eseményre, melyen az afrikai misszió kiemelt téma lesz majd, és amelyen dr. Fodor Réka nemcsak előadói, hanem háziasszonyi teendőket is el fog látni.

A következő utamat november második felére időzítem. Remélem, ki tudok jutni Onitsha-ba, ahol még rengeteg dolgom lenne.

 

Comments are closed.