Újpalota felhőkarcolója

A XV. kerületi Értéktár egyik új eleme szó szerint kimagasló alkotás. A Nyírpalota út 71. szám alatti víztoronyház 1973 és 1975 között épült, közel 71 méter magas, sokáig Magyarország harmadik legmagasabb épülete volt. download7

A Tenke Tibor építész tervei alapján épült magasházban a praktikum mellett fontos volt az esztétikus környezet is. A bpxv.blog.hu-n a toronyházról szóló írás megemlíti, hogy még egy belső korlát színének megváltoztatásához is Tenke Tibor jóváhagyása kellett. Erre azért volt szükség, hogy az épületnek egységes arculata legyen.
A húszszintes épületben 18 lakószint van. A szinteken négy egyszobás és kettő háromszobás lakás található, emellett a 18. emeleten két, kétszintes műteremlakás is helyet kapott. Évekig az egyikben lakott és alkotott Nagy Előd kerületi festő- és éremművész.
A víztorony funkciót a nyolcvanas évek közepéig használták, azóta modernebb technikákkal érik el, hogy Újpalota többi házában legyen víznyomás a felsőbb szinteken. A „42-es jelű víztározós magasház”, vagy ahogy a helyiek hívták a tetején levő reklámokról CSÉB vagy CASCO ház a XV. kerület emblematikus épülete.

Comments are closed.