Újpalota fél évszázada

Ötven éve, 1969. március 17-én rakták le az újpalotai lakótelep alapkövét és terveit a Fő téren található térplasztika alá. Sok szempontból egyedülálló volt ez az új városrész, akár az építési technológiát vagy a lakások számát nézzük, ezért is érdemes visszatekinteni a kezdetekre.

Forrás: szerző, készült a '70-es évek elején

Forrás: szerző, a fotó a ’70-es évek elején készült

Tenke Tibor vezetőépítész 1966-ban kezdett az akkor még Páskomliget néven futó telep tervezésével foglalkozni, ő készítette több kollégájával együtt az újpalotai lakótelep tanulmányterveit, majd a generálterveket is, miután 1969-ben döntés született az építkezésről – olvasható a bpxv.blog.hu oldalán.

A javarészt mezőgazdasági területen épülő, korát megelőző, emberközpontú telep házait a 43-as Számú Építőipari Vállalat 3-as Számú Házgyárában készítették.

Végül egy kisvárosnyi ember költözött a negyedik ötéves terv ideje alatt Újpalotára, a lakóépületek 1975-ig épültek, de a következő három évben még tartott a különböző kiszolgálóépületek kialakítása. A műjégpálya és a filmszínház végül nem valósult meg, a tervezett 22 és 26 emeletes toronyházak helyett is csak egy, a „Víztornyház” vagy „CSÉB-ház” épült fel.

(A cikk hosszabb változata az Életképek 5. számában jelenik meg.)

Comments are closed.