Újfajta kihívások 125 év tükrében

„Oly nehéz most jónak lenni, el se tudnád képzelni” csendült fel az ismerős dallam fiatal lányok elő­adásában az idén 125 éves EMMI Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon Ferenczi György szakmai napján.
A szakemberek november 24-én tanácskozásra gyűltek össze. A hatékony és professzionális munka megalapozását segítő előadások mellett a növendékek műsorral elevenítették fel az intézmény elmúlt évtizedeit. Rákospalotán 1890-ben alapították az ország első állami leányjavító intézetét. Hét- és húszéves közötti, bűncselekményt elkövetett vagy züllésnek indult lányokat neveltek e falak között bírói utasításra, illetve szülői kérésre. A nevelést keresztény szellemben, családokban végezték. Az eltelt 125 év alatt azonban sok minden megváltozott az intézetben. Az irányító szervezetek, a pedagógiai módszerek, a társadalom elvárásai és a bekerülő fiatalok személyisége újfajta kihívások elé állították a szakembereket.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

– Nem célunk kiszakítani a fiatalokat a társadalomból, hanem segíteni nekik megtalálni a helyüket az életben. Lehetőség nyílt arra 1997-től, hogy a 14–19 év közötti bűnelkövető fiatalok az előzetes letartóztatásukat is javítóintézetben töltsék. Ez pedagógiai szempontból nagyon fontos változás volt, hiszen a várakozással töltött időt így tanulással, programokkal töltik ki a fiatalok – mondta Szim András igazgató. Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár pedig az eszmecsere fontosságán kívül kitért az intézményt érintő fejlesztésekre, a pedagógus életpályamodellre, valamint a Ferenczi György-emlékplakett eszmei jelentőségére is. A konferencia dr. Hatvani Erzsébet igazgatóhelyettes beszéde után a javítóintézet kápolnájában gyertyagyújtással zárult.

Comments are closed.