Újabb mesés illusztrációk díszpolgárunktól

Czető Bernát László forgatókönyvíró, író, dramaturg Mesék a Túloldalról – Tizenhárom mesés novella című legújabb könyvét Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, a Nemzet Művésze, a XV. kerület Pestújhelyen élő díszpolgára illusztrálta. A 90. Ünnepi Könyvhét alkalmából június 13-án a nagyközönségnek is bemutatták a Hungarovox kiadó gondozásában megjelent könyvet. A kötetből Vennes Emmy olvasott fel.

Az író és a díszpolgár/Fotó: XV Média, Nagy Botond

Az író és a grafikusművész, díszpolgár/Fotó: Hossala Tamás

A kötetben az író az elmúlt harminc év novelláit gyűjtötte össze. Úgy fogalmazott: „az írások arról a Magyarországról szólnak, ami a messze régmúlt és jövő között, a Kárpát-medencében fekszik, és ahol a Túloldal rejtőzik, nem is olyan nagyon ügyelve, hogy észrevétlen.”

Az olvasó 17 illusztrációt is talál a kötetben, melyeket Gyulai Líviusz rajzolt a maga gyönyörűségesen groteszk, mesés stílusában. „Czető és Gyulai világa több mint hasonló. Csodák, szerethető és esendő emberek, mesés tájak, otthonos-ismerős helyzetek, alig-alig rejtett érzékiség, az idő elmosása, antropomorf, emberként megszólaló állatok oly módon összeforrva, mintha Czető Bernát László folyton Gyulai Líviusz világát írná és Gyulai Líviusz Czető Bernát László világát rajzolná” – olvasható a könyv ajánlásában.

Comments are closed.