Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Újabb hat jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, továbbá egy jelölőszervezetet a nemzetiségi választásra hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). 

A testület egyhangúlag döntött a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a Közös Értékek Pártja, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub, a Rászorulókat Támogatók Egyesülete, a Vác Városért Választási Egyesület, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség, valamint a Kereszténydemokrata Néppárt nyilvántartásba vételéről.

Az október 13-ai önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek – pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek – állíthatnak, valamint – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Jelöltet az a szervezet állíthat, amely a választás kitűzése után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat.

Az NVB a nemzetiségi választásra egy újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba: egyhangúlag döntöttek a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete nyilvántartásba vételéről.

A bizottság ugyanakkor visszautasította a Helidonaki Görög Hagyományőrző Egyesület nyilvántartásba vételét, mert az egyesület alapszabályában nem szerepel a görög nemzetiség egyértelmű képviselete. A nemzetiségi szervezet esetében a választási bizottság ugyanis a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában ellenőrzi, hogy a nemzetiségi szervezet alapszabályában 2016. január 1-je óta folyamatosan szerepel-e a szervezet céljaként az adott nemzetiség képviselete.

A jelölőszervezeteket az NVB és a területi választási bizottságok veszik nyilvántartásba országos illetékességgel. A nyilvántartásba vett jelölőszervezetek listáját a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az internetes oldalán, a www.valasztas.hu-nközzéteszi.

A nyilvántartásba vett független jelöltek és jelölőszervezetek leghamarabb augusztus 24-én vehetik át az ajánlóíveket, ezt követően két hétig, szeptember 9-ig gyűjthetik az ajánlásokat a jelöltek, akiknek településtípusonként és választási típusonként eltérő számú ajánlást kell összegyűjteniük.

Comments are closed.