Újabb egyeztetés az újpalotai villamosvonalról

Közmeghallgatást tartott január 28-án a kerületi önkormányzat, amelyen ismertették a lakosokkal, hol tart az új, uniós pénzből finanszírozott 26 milliárd forintos újpalotai villamosvonal megépítésének előkészítése. A fórumot Hajdu László polgármester vezette és az egyeztetésen részt vett dr. Lamperth Mónika jegyző is.

Fotó: XVMédia, Vargosz

Fotó: XVMédia, Vargosz

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a meghallgatás elején többek között elmondták, a reggeli csúcsidőben 44 busz indul a belváros irányába, ezeket kívánják kiváltani az új villamossal. A Szilas-pataknál levő végállomástól a Keleti pályaudvarig tartó 10 kilométer hosszú vonal megépítésével kapacitásbővülés is várható. A buszokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a 107-es buszt megszüntetik, ezt a 33/133-as és a 7E buszokba integrálják.

A menetidőről kiderült, hogy a Szentmihályi út és a Blaha Lujza tér közötti szakaszon – függetlenül a forgalomtól – a villamos 20 perc alatt ér végig. Az adatok szerint a 7-es buszcsalád ezt a távolságot 24 perc alatt, csúcsidőben pedig 26-27 perc alatt teszi meg.

A dísztermet teljesen megtöltötték az érdeklődők és már az első percekben világossá vált, hogy a villamosvonal megépítésének ellenzői többségben vannak a meghallgatáson. A lakossági hozzászólásokban például elhangzott, hogy a trolibuszvonal kiépítését jobb ötletnek tartanák, mint a villamos megépítését és azt is többen elmondták, hogy a régóta beígért metrónak inkább örülnének, mint a villamosnak.

A Drégelyvár utcában lebontandó 40 házzal kapcsolatban is kérdeztek a lakók. Többen érdeklődtek arról például, holt tart a villamosvonal tervezése, mikor indítják el a kisajátításokat. A Drégelyvár utcával párhuzamos pestújhelyi Thököly út lakói is szót kértek, hiszen a szanálás az ő ingatlanjaikat is érinti. A hozzászólók kérték a BKK megjelent munkatársait, hogy velük is egyeztessenek arról, hogyan fogják hasznosítani a kisajátított ingatlanok területeit.

A válaszokból kiderült, hogy a terveket 2017 év elejére kell elkészítenie a tervezőcégnek. A kisajátításokról elhangzott, hogy idén még semmiképpen nem kezdik el.

További részletek az Életképek 2. számában olvashatók majd.

Comments are closed.