Új táplálkozási ajánlást adtak ki a gyerekek számára

Új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a 6-17 éves korosztály számára.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A szervezet közleménye szerint a Gyerek Okostányér elnevezésű ajánlás a legfrissebb tudományos eredményeket veszi figyelembe, és leírják, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz milyen élelmiszerek szükségesek. Mint írták, a felnőttek és gyerekek napi étkezésének helyes arányai tulajdonképpen megegyeznek;

  • az étrend felét a zöldségeknek és gyümölcsöknek kellene kitenniük,
  • a másik felén osztoznak a gabonafélék, például a kenyér, péksütemény, tésztafélék, valamint a húsok, halak, tojás, tej és tejtermékek.

A különbség elsősorban az elfogyasztásra javasolt élelmiszer-mennyiségekben van: egy átlagos, közepesen aktív életmódot folytató felnőtt nőnek 2000, egy férfinak 2500 kalória a napi energiaigénye. Ez természetesen az egyéni tényezők – életkor, fizikai aktivitás – függvényében mindenkinél másként alakul.
A gyermekek energiaigénye a kor, nem, testtömeg és aktivitás alapján nagy szórást mutat, iskoláskorban napi 1300 és 3300 kalória között változik, ezért volt szükség egy energiaigény-kalkulátorra is.
Az ajánlás elérhető a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének honlapján az mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer címen.

Comments are closed.