Új P+R parkolók létesítéséről is tárgyal a Fővárosi Közgyűlés

Új P+R parkolók létesítéséről és meglévők bővítéséről is tárgyalhat jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

Az integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) éves fejlesztési kereteinek megállapításáról szóló kormányhatározat tartalmazza “A városi közlekedési eszközváltási pontokhoz kapcsolódó P+R parkolók építése Budapesten” megnevezésű projektet. Ez a főváros területén a gyorsvasúti hálózathoz csatlakozó P+R rendszerű parkolók létesítését tűzte ki célul, és az erre irányuló pályázat támogatásban részesült – olvasható az előterjesztésben.
A tervek szerint többek között az Újpest-Városkapu metróállomásnál az újpesti oldalon meglévő parkoló bővítésével létesülne új, 250 férőhelyes P+R parkoló. Egyidejűleg megtörténne a metróállomás környezetének javítása, az újpesti oldalon található park felújítása és a Temesvári utcai buszvégállomás rendezése.
A projekt a támogatási szerződés megkötésével indul 2016-ban. Először egy megvalósíthatósági tanulmány készül valamennyi helyszínre 2017 első félévében, majd még 2017-ben elindulhat a békásmegyeri P+R parkoló kivitelezése. Ezzel párhuzamosan kezdik el a csepeli, a népligeti és az újpest-városkapui építés tervezési és engedélyezési munkája, valamint az érintett és kisajátítandó területek esetében a terület előkészítése. A projekt 2019 végén zárulna.
A javaslat elfogadásával a Fővárosi Közgyűlés a projekt megvalósítására 342 millió forint saját forrását 2018-2019-ben a BKK Zrt. rendelkezésére bocsátja. Az IKOP-forrásból pályázott és megítélt támogatás hárommilliárd forint.

Comments are closed.