Tűzoltóskanzent építenek régi járművekből

Béres Ferenc/Fotó: XV Média, Vargosz

Béres Ferenc/Fotó: XV Média, Vargosz

Ki gondolta volna, hogy Újpest első és egyetlen múzeumát a tűzoltólaktanya udvarán kell majd keresni? Márpedig így van, hisz a IV–XV. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság udvarán hamarosan egy skanzen létesül.

Béres Ferenc tűzoltó alezredes, az újpesti laktanya parancsnoka már eddig is ismert volt a múlt ereklyéi iránti rajongásáról. Amióta ő vezeti a parancsnokságot, a laktanya előtt hősök emlékparkja, a tetőtérben pedig egy bemutatóterem létesült. Neki jutott az eszébe, hogy a korábban teniszpályának használt, ám már évek óta parlagon heverő udvarrészen egy skanzent alakítsanak ki, ahol a tűzoltóság történetét bemutató járműveket tudnának kiállítani a nagyközönség számára.

– Ez a skanzen Európában is egyedülálló lesz, mert tudomásunk szerint ilyen szabadtéri tűzoltó-kiállítás eddig még nem volt a kontinensen – mondta Béres Ferenc. – A terveink szerint 8 járművet mutatnánk be, melyek közül a legidősebb egy XIX. század végi gőzfecskendő, a legfiatalabb pedig egy, a ’70-es években gyártott és használt autó lenne. Ez utóbbit félbevágjuk, és a nagyközönség ezen az autón áthaladva lép majd be a skanzen területére.

Fotó: XV Média, Vargosz

Fotó: XV Média, Vargosz

A szabadtéri múzeumban a bemutatott járműveken kívül olyan különlegességek fogadják majd a látogatókat, mint a székelykeresztúri tűzoltóktól kapott székelykapu és egy Flórián-szobor, valamint a sétautat határoló 22 régi tűzcsap, amelyek között régi fecskendőket feszítenek ki múzeumi kordonként.

A skanzennek hivatalos nyitvatartása lesz, de előzetes bejelentkezés alapján is fogadjuk majd a csoportokat. Ezekből remélhetőleg minél több lesz, és nemcsak Újpestről, hanem a XV. kerületből és az agglomerációból is jönnek majd hozzánk a gyerekek – mondta a parancsnok.
A skanzen tervezett nyitása 2020. február 1-jére várható, amely egybeesik a Hivatásos Tűzoltóság megalapításának 150. évfor­dulójával.

Comments are closed.